Gazdaság

A hétüléses autóknál is nőtt a lízingpiac szerepe

Idén stagnálásra lehet számítani a finanszírozott összeg esetében

Több csúcsot is megdöntöttek a magyarországi lízingcégek a múlt évben. A nagycsaládosok autóprogramjában a lízing egyre nagyobb szeletet hasított ki a tavaly júliusi indulástól.

A hétüléses autóknál is nőtt a lízingpiac szerepe
A nagycsaládosok támogatása a piaci szereplők eredményein is megmutatkozik
Fotó: MH/Katona László

A lízingpiaci növekedéséhez a 3,5 tonna feletti teherautók kivételével minden részpiac hozzájárult, különösen a mezőgazdasági gépek és az építőgépek szerepeltek jól – mondta tegnap Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára sajtótájékoztatón Budapesten. Felhívta a figyelmet, hogy tizenegy éves rekordot döntöttek a magyarországi lízingvállalatok, a kihelyezett összeg tavaly csaknem 740 milliárd forintot tett ki, ami hét százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Személy- és kisteherautók finanszírozásában 11 százalékkal, 273 milliárd forintra nőtt a kihelyezett összeg – tette hozzá.

Nyikos Katalin, a szövetség elnöke szerint is elsősorban az új személy- és kisteherautók finanszírozása húzta ezt a részpiacot, a kihelyezett összeg 13 százalékkal, 210 milliárd forintra emelkedett. A növekedési ütem lényegében lekövette  az alappiaci bővülést, ugyanis 2019-ben több mint 184 ezer új személy- és kisteherautó talált gazdára, ami 16 százalékos éves bővülést jelentett. Ebben a szegmensben a pénzügyi lízingkonstrukciók aránya harminc százalék körüli, az operatív lízingé kilencszázalékos, összességében a személy- és kisteherautóknál a lízingkonstrukciók részesedése az összes eladott autóra vetítve közel negyvenszázalékos.

A szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kiemelkedő tavalyi év után idén a kedvezőtlenebb gazdasági környezet és a járművek piacán várható szűkülés miatt inkább stagnálásra számítanak a finanszírozott összeget tekintve.

A nagycsaládosok autóprogramjában a lízing egyre nagyobb szeletet hasított ki a tavaly júliusi indulástól. Decemberig több mint 1800 lízingszerződés született új hétüléses autókra, a lízingcégek pedig 5,2 milliárd forinttal finanszírozták ezeket a vásárlásokat. A Magyar Lízingszövetség és a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetsége szakértői az indulás előtt és a program zökkenőmentes menedzselése érdekében azóta is folyamatosan egyeztetéseket folytat a kormányzat szakembereivel – közölte.

Kapcsolódó írásaink