Gazdaság

Pozitív minősítői visszajelzés a magyar gazdaságpolitikának

Az átsorolás lehetőségére utaló kilátás azt jelenti, hogy a Standard & Poor’s 24 hónapon belül javíthatja a hazai osztályzatot, a cég kedvező folyamatokra számít

A felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította hazánk hitelminősítési besorolását a Standard & Poor’s, a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a döntést pénteken, késő este. A Fitch hitelminősítő intézet eddigi értékelésének megerősítése mellett döntött, a két minősítő augusztus 14-én újból vizsgálja majd hazánkat.

Pozitív minősítői visszajelzés a magyar gazdaságpolitikának
A várakozáson felüli gazdasági teljesítményhez az építőipar jelentősen hozzájárult
Fotó: MH/Katona László

Egyszerre két felülvizsgálattal indult pénteken a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A menetrendek alapján először a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S & P Global Ratings) vizsgálta Magyarországot.

A Standard & Poor’s a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, „BBB/A-2” szintű besorolásának kilátását.

A Standard & Poor’s kedvező döntésének egyik legfőbb oka a várakozásokat felülmúló, kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, amely elsősorban a reálbérek emelkedésének, az építőiparnak, valamint a bővülő autóexport-kapacitásoknak köszönhető – olvasható a dokumentumban, amelyet a Pénzügyminisztérium közleménye idéz. A magyar gazdaság utóbbi két évben mutatott öt százalék körüli növekedését az EU-tagországok egyik legmagasabbjaként emeli ki az S & P. A hitelminősítő várakozása szerint 2020-ban ez az érték három és fél százalékra szelídül majd, amely még mindig kiemelkedőnek mondható az erős hazai kereslet, valamint a támogató gazdaságpolitika mellett. A hitelminősítő üdvözölte a jelentős adósságráta-csökkenést, amely az adósság egészségesebb szerkezetével és költségvetési fegyelemmel párosul. Az S & P pozitív döntésének hátterében áll továbbá Magyarország erős külső versenyképessége is, az ellenálló exportvezérelt gazdaság, és a magánszektor alacsony eladósodottsága is.

Az S & P a 2019 februárjában BBB szintre emelt magyar hitelminősítési besorolás kilátásjavításával a felminősítésre is jóval nagyobb esély van az elkövetkezendő két évben.

A kilátás javításához fűzött, az MTI által közölt minősítői kommentárból kiderül, a pozitív kilátás azt jelenti, hogy a cég 24 hónapon belül javíthatja a magyar osztályzatot, ha a magyar gazdaság teljesítménye a továbbiakban is erőteljesebb és kiegyensúlyozottabb lesz, mint a vele összehasonlítható társgazdaságoké.

A hitelminősítő szerint az előbbi eredményeken kívül javulhat a magyar osztályzat akkor is, ha az államháztartási hiány az előrejelzési távlatban jelentősen csökken. A hitelminősítő várakozása szerint a kormányzati likvid eszközöktől megszűrt államadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) hatvan százaléka alá szorulhat vissza 2021-ben.

Ha a cég a magyar besorolást egy fokozattal „BBB plusz”-ra emeli, akkor Magyarországot már csak egy fokozat választaná el az elsőrendű „A” kategóriás befektetési sávtól.

Ezzel szemben a Fitch Ratings, amelyik az S & P-vel egy időben vizsgálta Magyarországot, változatlan stabil kilátással megerősítette a magyar szuverén besorolását. Ehhez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy az idén három és fél százalékos, 2021-ben 2,8 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban. A Fitch is a magyar besorolás gyengeségei közé sorolta a magas – 2019 végén 66,5 százalékos – államadósság-rátát, hangsúlyozva: az azonos besorolású szuverén adósok mediánértéke 41,1 százalék. A cég szerint a csökkenés mértéke lassú: az elmúlt évtizedben 14,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság-ráta.

Növekedés az európai megtorpanás ellenében is
 

Elemzők szerint számítani lehetett arra, hogy a hitelminősítők méltányolják a magyar gazdaság elmúlt években felmutatott teljesítményét, a képet azonban mindenképpen árnyalniuk kellett a kedvezőtlen európai növekedési kilátásoknak és a koronavírus miatti bizonytalanságoknak. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek írt kommentárjában kifejtette: a magyar törlesztéskockázati felár (CDS) az év eleje óta kiemelkedően, a lengyel szint alá csökkent, ami alapján a piac már kétfokozatú felminősítést áraz. Noha az államadósság GDP-arányos rátája még hatvan százalék feletti, az elmúlt években gyorsan csökkent a fegyelmezett költségvetés és a kifejezetten gyors nominális GDP-növekedés hatására, 2021-re pedig akár a hatvan százalékos szint alá is csökkenhet – közölte Suppan Gergely, akinek várakozása összhangban van az S & P előrejelzésével. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában kiemelte: mindkét hitelminősítőnél semleges kilátás volt érvényben, így a minősítés módosítása nem volt várható, különösen, hogy e két hitelminősítő esetében a besorolás kedvezőbb, mint a harmadiknál, a Moody’snál. Ugyanakkor a Standard & Poor’s most pozitívra javította a kilátást, azaz nőtt annak a valószínűsége, hogy egy-két éven belül felminősítés következik. Ez elsősorban a kiemelkedő gazdasági növekedésnek köszönhető, és mindenképpen jó hír a jelenlegi gazdasági környezetben.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom