Gazdaság

Borúlátó németországi kilátások, stabil gazdaság Amerikában

Hétindító – kihívások időszaka Európában

A hét viszonylag kevés makrogazdasági eseményt tartogat. Ezek közül hazánk szempontjából kiemelkedő a németországi ZEW hangulatindex, amely egy átfogó hangulatmutatónak tekinthető, és kedden teszik közzé.

Erre a hónapra vonatkozóan az előző havihoz képest egy ponttal alacsonyabb, mínusz 10,5 pont a várakozás. Szerdán az amerikai jegybank szerepét betölt Fed januári kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét hozzák nyilvánosságra. Ismert, a Fed legutóbb nem változtatott irányadó kamatán, a döntéshozók összegzése szerint kedvező a gazdaság megítélése, a koronavírus terjedésére azonban figyelni kell. A csütörtökön érkező, szintén amerikai kiskereskedelmi adatok januárra a kiskereskedelmi forgalom kisebb bővülését vetítik előre, a konszenzus a 0,7 százalékos bővülés. Ezzel szemben Németországban pesszimisták a várakozások a termelői árindexre vonatkozóan is, félszázalékos visszaesést várnak az elemzők az előző év azonos időszakához mérve. A beszerzési menedzserindexet illetően a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexre vonatkozó várakozások kedvezőtlenek februárra vonatkozóan, 44,8 pont az előző 45,3 után – írtuk, itt az ötven pont alatti érték jelenti a negatív tartományt. Az eurózóna januárra vonatkozó végleges inflációs adatait pénteken publikálják. Az előzetes adatok szerint a decemberi 1,3-ról 1,4 százalékra gyorsult az övezet inflációs mutatója.

Kapcsolódó írásaink

Kitart a magyar növekedés

ĀHétindító. Továbbra is lendületben marad a hazai gazdaság, azonban a negyedik negyedév eredményei már elmaradhatnak az előző ciklus ötszázalékos mutatójától

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom