Gazdaság

Valentin-napon sem pihen a fogyasztóvédelem

Próbavásárlások és ellenőrzések során szűrik a szabálytalanságokat

Fontos, hogy a vásárló a szerelmesek napján óvatos legyen a kedvezményes ajánlatok igénybevételénél. Internetes vásárlások előtt segítséget nyújt az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatbázisa is, ahol kiszűrhetők a tisztességtelen gyakorlatot folytató webáruházak.

Valentin-napon sem  pihen a fogyasztóvédelem
Kiemelt ellenőrzési szempont, hogy valódi leárazást takarnak-e az akciók
Fotó: MH/Katona László

Ahogy mindig, Valentin-nap előtt is érdemes elkerülni azokat a webáruházakat, applikációkat, amelyeken nem találhatók információk az eladó elérhetőségeiről és fizikai címéről, helyettük csak mobiltelefonszám, privát e-mail cím, kapcsolati űrlap szerepel – ismertette tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium lapunknak küldött közleményében. Mint írták, a fogyasztóvédelmi hatóság és a tárca IT-laboratóriuma a szerelmesek napja előtti próbavásárlásai és ellenőrzései középpontjában a vágott virágot, parfümöt forgalmazó üzletek, webshopok vizsgálata áll. Közölték, ha a csomagolást a vásárló már felbontotta, a gyorsan romlandó termékek, például virágcsokrok megvásárlásától nem állhat el online rendelés esetén sem. A honlapokon elsősorban azt ellenőrzik az IT-labor szakemberei, hogy a meghirdetett jelentős leárazások, akciók valódi kedvezményt tartalmaznak-e, a közzétett termékfotók megfelelnek-e a valóságnak.

Felhívták a figyelmet, akár interneten, akár hagyományos úton vásárol a fogyasztó ajándékot, a kapott nyugtát, számlát minden esetben érdemes megőrizni, hogy ha a későbbiekben probléma merülne fel a termékkel, az illető tudjon élni szavatossági jogaival. Az online vásárlások előtt segítséget nyújt a minisztérium által működtetett Jogsértést elkövető webáruházak adatbázisának internetes oldala, ahol a korábban nem megfelelő üzemeltetésen ért honlapokról lehet tájékozódni. Az adatbázis feltünteti azt is, ha az adott weboldal már jogkövető módon működik.

Koncertre vagy előadásra szóló jegy, belépő ajándékozása előtt feltétlenül ellenőrizni kell, tényleg létezik-e a program, amire el szeretne jutni a vásárló. A jegyeket közvetlenül a szervezőnél vagy az általa kijelölt hivatalos jegyértékesítő partnereknél szükséges megvenni.

A jegyek fotóját, különösen a vonalkódot vagy QR-kódot ne ossza meg senki a közösségi oldalakon, mert ezeknek az adatoknak a birtokában más is bemehet jogtalanul a rendezvényre – részletezte a tárca.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom