Gazdaság

Tavaly is kiemelkedően teljesített az építőipar

A visegrádi országok között hazánkban bővült a legnagyobb mértékben az ágazat teljesítménye 2018-hoz képest

A Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett adatai szerint az épületek építése 20,2 százalékkal, az egyéb építményeké 23,9 százalékkal nőtt az év egészében. Elemzők szerint az irodaház-építésre alkalmas telkek darabszámának csökkenése lassulást hozhat.

Tavaly is kiemelkedően teljesített az építőipar
Elfogytak, illetve megdrágultak az építkezésre alkalmas telkek
Fotó: MH/Katona László

Az építőipar termelése a 2017-ben elért, 29,7 százalékos, majd a 2018-ban produkált, 21,3 százalékos bővülést követően tavaly is jelentősen, 21,7 százalékkal nőtt – mondta tegnap Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár Budapesten.

A politikus a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentálva hozzátette: 2019 egészét tekintve az építőipar súlya a bruttó hazai termék előállításában várhatóan meghaladja majd az öt százalékot, ilyen teljesítményre az elmúlt időszakban még nem volt példa. Kiemelte, hogy a visegrádi országok között Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az építőipar teljesítménye 2018-hoz képest – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből.

Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója azt közölte, az építőiparon belül különösen Budapesten számítanak jelentős tényezőnek az irodaház-építések, ám ezen a téren az idén lassulásra kell felkészülni, ami a lakásépítések fékeződése mellett szintén negatívan hat majd az ágazat idei várható teljesítményére. A várható lassulás legfőbb oka az, hogy gyakorlatilag elfogytak, illetve túlzottan megdrágultak a jó helyen lévő, irodaház-építésre alkalmas telkek és projektlehetőségek – tette hozzá. Kifejtette, keresleti oldalról változatlanul jelentős veszélyfaktort jelent a munkaerőhiány, ami gátolja a bérlők növekedését és ezáltal a nagyobb irodaterek iránti igényüket is.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kiemelte: az építőiparban állandósulni látszik az a tendencia, hogy egyre hektikusabban és kiszámíthatatlanabbul alakulnak az iparág számai, a decemberi adat váratlan fékeződést jelent. Kifejtette, a visszaemelkedő áfa és egyéb bizonytalanságok is visszafoghatják a kibocsátást, a lakóingatlan-piac érdemi fékező tényező lesz az építőipari konjunktúrában.

Kapcsolódó írásaink