Gazdaság

Jól halad a gazdaság fehérítése

Egyre nagyobb segítség az adóegyszerűsítés terén a digitalizáció – mondta Izer Norbert államtitkár

Magyarország az adócsökkentés éllovasa az Európai Unióban. A Pénzügyminisztérium célja, hogy ugyanezt az eredményt érje el az ország az adóadminisztráció mérséklésében is.

A kormány gazdaságfehérítő intézkedései a csökkenő adókulcsok mellett is egyre több adóbevételt eredményeztek – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) országos évértékelő értekezletén tegnap, Budapesten. Az intézkedések közül kiemelte az online pénztárgépeket, a közúti áruszállítás ellenőrzésének online rendszerét, valamint az online számlázást. Mint mondta, bevezetésükkel kilenc százalékra csökkent az adóelkerülés mértéke.

Hazánk az adócsökkentés éllovasa az unióban, a pénzügyi tárca célul tűzte ki, hogy ugyanezt az eredményt érje el az ország az adóadminisztráció mérséklésében is – fejtette ki az államtitkár. Izer Norbert hangsúlyozta, a digitalizáció egyre nagyobb segítséget jelent az adóegyszerűsítésben és a gazdaság fehérítésében – írta a távirati iroda.

Az államtitkár különösen nagy horderejű változásnak nevezte, hogy a magánszemélyek adóbevallás-tervezetét a NAV készíti el. Fontos célként említette, hogy szeretnék ezt lehetővé tenni a vállalkozásoknál is abban a körben, ahol ez reálisan megtehető. A kisebb vállalkozásoknál van erre esély, illetve bizonyos adónemekben, főként az általános forgalmi adó esetében – jelezte, hozzátette, hogy a tervek megvalósításával jelentős adminisztrációs tehertől mentesülnének az adózók.

A kormány folytatni kívánja az adócsökkentést. A hatéves bérmegállapodás három üteme még hátra van, de megfelelő költségvetési mozgástér esetén ezen túl is érdemes adókat csökkenteni, mert a tapasztalatok szerint ez a költségvetési bevételek emelkedéséhez vezet – fejtette ki Izer Norbert. Felidézte, hogy az adóbevételi célelőirányzat 2018-ban 13 900 milliárd forint, tavaly 15 100 milliárd forint volt, idén pedig 16 800 milliárd forint adó beszedését várják az adóhatóságtól. Az államtitkár hangsúlyozta, az elmúlt években kijelölt irány nem szorul módosításra. Az adóhatóság szerepéről szólva kiemelte: szolgáltató, támogató adóhatósággal találkozik, aki szeretné teljesíteni adókötelezettségeit, ugyanakkor célzott, határozott hatósági fellépésre számíthatnak az adóelkerülők.

Sors László államtitkár, a NAV vezetője értékelésében elmondta, hogy tavaly 184 ezer adóhatósági ellenőrzést végzett a NAV, ami nettó 232,5 milliárd forint adókülönbözetet és 269 milliárd forint bírságot eredményezett.

Kapcsolódó írásaink