Gazdaság

A vadászati kultúra látványszínpada

Hazánkban ma hatvanötezren vadásznak, a horgászok száma pedig közelíti a félmilliót

Az idei FeHoVa a korábbiakhoz hasonló színvonallal várja az érdeklődőket egészen vasárnapig.

A vadászati kultúra látványszínpada
Izgalmas és érdekes kiállítás várja a nagyközönséget a FeHoVán
Fotó: MH/Katona László

Javában zajlik, és a hétvégén még látogatható a 27. Fegyver, Horgász és Vadász (FeHoVa) kiállítás, a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek nagyszabású találkozója a Hungexpo Vásárközpontban.

A FeHoVa a már bevált, népszerű programelemeket megtartotta: ismét vannak különleges trófeabemutatók, óriás akvárium és horgászsuli a gyerekeknek, kutyakiállítás, és másodszor rendezik meg a preparátorversenyt. Újdonságként szolgál a Fekete István-emlékkiállítás, amellyel a vadászíró halálának 50. évfordulójára emlékeznek. A kiállításon, amelynek tavaly 55 ezer látogatója volt, mintegy háromszáz kiállító várja az érdeklődőket, és a szervezők idén is hasonló érdeklődésre számítanak. Magyarországon ma több mint 65 ezren vadásznak, a horgászok száma pedig megközelíti a félmil­liót. Így a FeHoVa hagyományosan a Hungexpo egyik legjelentősebb közönségkiállítása minden évben.

Hazánk vadállománya kiemelkedő értékű természeti kincs, amelynek megőrzése és gyarapítása a magyar emberek közös felelőssége, gyermekeik és unokáik iránti kötelesség – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a kiállításon. Felhívta a figyelmet: az Agrárminiszté­rium kiemelt figyelmet fordít a természeti erőforrások megőrzésére. Ezért tartoznak a tárcán belül egy államtitkársághoz a legfontosabb természethasznosítási formák: az erdő-, a vad- és a halgazdálkodás, valamint az agrárgazdálkodás alapjait jelentő termőföld kezelésével kapcsolatos feladatkörök.

Mint ahogy azt lapunk is megírta, a kiállítás csütörtöki megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte: a jövőre sorra kerülő budapesti vadászati világ­kiállítás költségvetését az előző kormányüléseken megtárgyalták, így a kormány biztosítja majd azt a forrást, amely a kiállítás zökkenőmentes lebonyolításához szükséges. A rendezvény turisztikailag és nemzetgazdaságilag is kifizetődő befektetés – hangsúlyozta.

Növekedési pályán a halászati ágazat, de hetente legalább egyszer kellene halat fogyasztania minden embernek
 

Jelentős mennyiségű édesvízi halat exportálunk, évente több mint negyvenmillió euró értékben – nyilatkozta lapunknak Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke.

Németh István
Németh István
Fotó: MH

–  Mennyi halat fogyasztunk egy évben?

–  Magyarországon egy ember évente átlagosan 6,7 kilogramm halat eszik, pedig hetente legalább egyszer kellene halat fogyasztani. Az Európai Unióban ezzel a lista alján vagyunk, de önmagunkhoz képest jelentősen előreléptünk. A rendszerváltáskor 2,8 kilogramm volt az éves átlag, az elmúlt három évben pedig 18 százalékkal nőtt a halfogyasztás. Jó hír, hogy elsősorban a fiatalok körében tudjuk növelni a fogyasztást. Szükség van arra, hogy növeljük a feldolgozott termékek arányát, hiszen ma már egyre kevesebben vásárolnak élő halat.

–  Melyek a legnépszerűbb termékek?

–  Az afrikai harcsafilé, a pontyszelet és a -patkó, és az előre elkészített halászlé lefagyasztva is nagyon népszerű. Az a 2,6 milliárd forint, amit a magyar halászat feldolgozók létesítésére kapott, nagyon jó helyre került.

–  Honnan jön az export és az import?

–  Jelentős mennyiségű édesvízi halat exportálunk több mint negyvenmillió euró értékben évente, elsősorban pontyot, busát, kárászt Romániába, míg süllőt és harcsát Ausztriába és Németországba adunk el. Nagy mennyiségű tengeri halat hozunk, többek között hekket. Ezen kívül puhatestűeket és rákokat hozunk környező európai uniós országokból, tengeri halat pedig főleg Horvátországból vásárolunk.

–  Milyennek látja az ágazat helyzetét?

–  A magyar halászati ágazat növekedési pályán van, nő a termelési kedv is. Ahhoz, hogy ez így maradjon, szükség van arra, hogy a 2021-ben induló új uniós ciklusban hasonló vagy még jelentősebb forrásokkal rendelkezzünk, mint a jelenlegi időszakban.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink