Gazdaság

Újabb cégek segítik a startupokat

A HEPA tavaly indított el egy programot az Enterprise Hungary Kft.-vel a hazai vállalkozások külföldi piacra lépéséért

A magyar innovatív vállalkozások eredményes külföldi piacra lépését támogatja a HEPA.

További öt taggal bővült a magyar startupcégek külpiaci megjelenését támogató Startup Campus Hungary Powered by HEPA program, ezzel a kezdeményezéshez kapcsolódott tizenkét hazai résztvevő lefedi a magyar startupvállalkozások exporttevékenységét segítő teljes értékláncot – mondta Hendrich Balázs, a programot kezdeményező Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) vezérigazgatója tegnap Budapesten. Felhívta a figyelmet, hogy tavaly szeptemberben indított a HEPA az Enterprise Hungary Kft.-vel egy programot a magyar innovatív vállalkozások eredményes külföldi piacra lépésének támogatása érdekében. A programhoz tavaly decemberben kapcsolódott a Hello Tomorrow, a Hiventures, az MVM-Smart Future Lab, a Tungsram és a Valor Hungariae, az ernyőmegállapodáshoz csatlakozott az Eximbank Zrt., a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft., a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft., az erről szóló megállapodást szerdán írták alá a sajtó jelenlétében. Jákli Gergely, az Eximbank Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy folyamatosan növelik a külpiacon megjelenő hazai kkv-k finanszírozási eszközeit, és felajánlják a startupoknak is ezt a lehetőséget, a felhalmozódott tudást. Kovács Zsolt, az együttműködést koordináló Startup Campus ügyvezető igazgatója jelezte: céljuk a fiatalok és a startupvállalkozások ösztönzése, a régiós ökoszisztémák összekötése. Dankó Virág, a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Millenáris az alapítói szándék szerint szellemi és tudásközponttá válik a jövőben, amely otthont, bázist, találkozási pontot ad a fiatal vállalkozások számára.

Csízi Péter, a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója ismertette, hogy az állami tulajdonban lévő KÉZMŰ Kft. az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft.-vel alkotott cégcsoport 136 telephelyen csaknem 9000 megváltozott munkaképességű dolgozónak ad munkát országszerte. Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnöke a szellemi tulajdon jogszerű védelmének fontosságát hangsúlyozta. Rámutatott arra, hogy a szellemi tulajdon jogszerű védelme, annak gyakorlása növeli a cég piaci értékét. 

Széles körű finanszírozás

Birkner Zoltán
Birkner Zoltán
Fotó: MH

Minden területen finanszírozunk, ahol ez lehetséges – nyilatkozta lapunknak az eseményen Birkner Zoltán,
a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Mint mondta, három területen lehet támogatni a kutatás-fejlesztést és innovációt. Kiemelte: az alapkutatás rendszerében az egyéni kutatók pályázhatnak, tehát „az érettségi előtt álló fiataltól egészen a 65 éves professzorig mindenki talál nálunk pályázati konstrukciót”. A másik nagy ablak a kutatóintézetekre és egyetemekre vonatkozik, ilyenek például a Tématerületi Kiválósági Programok vagy a nemzeti laborok. A hivatal elnöke felhívta a figyelmet, hogy az első két csoport a támogatás ötven százalékát teszi ki, a legnagyobb terület azonban a vállalati finanszírozás, amely a startupoktól kezdve egészen a nagyvállalatokig terjed.
(ZD)