Gazdaság

Lefoglalt tűzifára pályázhatnak az önkormányzatok

A magyar erdőgazdálkodás és fahasznosítás fenntartható, a kitermelések minden esetben az erdő kezelésének részeként történnek, és ezt a folyamatot a hatóságok szigorúan ellenőrzik

Rengeteg, tizenháromezer mázsa hatóságilag lefoglalt tűzifára pályázhatnak önkormányzatok, közhasznú szervezetek és egyházak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által meghirdetett pályázaton.

Lefoglalt tűzifára pályázhatnak az önkormányzatok
Az elmúlt három évben az állami erdőgazdaságok területén a falopások jelentős mértékben csökkentek
Fotó: MH

Az Európai Unió szabályozása a faanyag kereskedelmi lánc (EUTR) ellenőrzésére megfelelő alapot jelent, aminek a végrehajtásában Magyarország elkötelezett – válaszolta tegnap a Magyar Hírlap kérdésére Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón. Ismertette, sok vonatkozásban nemzeti szinten szabályozhatóak a helyi kérdések, Magyarországon ehhez a jogszabályi háttér megfelelően erős és kidolgozott. Az EUTR nemcsak az erdőket és a vásárlókat, hanem az erdőgazdálkodókat is védi, akik maguk is jelentős munkát végeznek az erdőterület megvédése érdekében. A két folyamat erősíti egymást, ami jól látszik például az állami erdőgazdaságok esetében, ahol az elmúlt három évben 6373 köbméterről 3601 köbméterre csökkent az falopások mennyisége – mutatott rá az államtitkár.

Zambó Péter elmondta, Magyarország ezért aktívan részt vesz az unió úgynevezett FLEGT cselekvési tervének végrehajtásában, amely a fakitermelő országokból az Európai Unió piacaira érkező illegális faanyag kiszűrését célozza. Emellett hazánk egyetértett az Európai Bizottság tavaly nyári közleményével, amelyben a tagállamok nevében tájékoztatta a partnerországokat az uniós elvárásokról – részletezte az államtitkár. Hangsúlyozta, a közvélekedéssel ellentétben nincsenek erdőirtások Magyarországon, a fakitermelések után az erdőtulajdonosok és gazdálkodók számára az erdőtörvény előírja a faállomány felújításának kötelezettségét. Vagyis a magyar erdőgazdálkodás és fahasznosítás fenntartható, a kitermelések minden esetben az erdő kezelésének részeként történnek, és ezt a folyamatot a hatóságok szigorúan ellenőrzik.

Zsigó Róbert, az AM élelmiszerlánc felügyeletért felelős államtitkára ismertette, az illegális eredetű faterméket forgalomba hozó és a vásárlókat megkárosító személyekkel szemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR-részlege mintegy 157 millió forint értékben szabott ki erdővédelmi bírságot, és rendelt el bevétel-elkobzást az elmúlt három évben.

Helik Ferenc, a Nébih elnökhelyettese kiemelte, hogy feladatuknak és küldetésüknek is tartják, hogy a teljes kereskedelmi láncot ellenőrizve ki tudják szűrni az eredetigazolással nem rendelkező termékeket. Mint mondta, az eredetigazolás nélküli élelmiszereknél – a magas kockázat miatt – többnyire a megsemmisítés az egyetlen járható út. Az elkobzott fatermékeknél azonban szerencsére az uniós szabályok is lehetőséget adnak a közérdekű célokra történő felhasználásra. Ezzel egyrészt csökkentjük a környezeti terhelést, mert az elkobzott, de újrahasznosított tűzifa helyett ugyanezen célra már nem vágnak ki újabb fákat, másrészt a rászorulók szociális helyzetének javításához is hozzájárulunk – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban a hatóság munkatársai 2918 köbméter faanyagot vontak ki a forgalomból, amelyből ezerháromszáz köbmétert, mintegy tizenháromezer mázsát adnak át ingyen rászorulóknak. A fakiosztást tíz telephelyen végzik majd el a hatóság munkatársai. A Nébih elnökhelyettese bejelentette, hogy a mai napon megjelenik a pályázat a hivatal honlapján, amire önkormányzatok, közhasznú szerveztek, valamint az egyházak, egyházi jogi személyek jelentkezését várják. A jelentkezés díjtalan, az elektronikusan beküldött pályázatok elbírálása a kérelmek érkezési sorrendjében történik, és a beérkezéstől számított harminc napon belül döntés is születik.

Kapcsolódó írásaink

Főszerepben a vizes élőhelyek

ĀIdén lejár a nemzetközi, az uniós és a magyar biodiverzitási stratégia is, ezután összegzikaz elvégzett munkát, valamint meghatározzák a további célokat