Gazdaság

Fejlődési pályán a magyar cégek

Március 4. és 25. között lehet pályázni a Kormany.hu-n elérhető dokumentumok benyújtásával – hangsúlyozta lapunknak György László

A technológiaváltás tőkeigényes folyamat, az előrelépés az Irinyi-tervvel és más hasonló konstrukciókkal eredményesen támogatható – nyilatkozta lapunknak György László gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkár. Az elmúlt években a program többek között energiahatékony épületfelügyeleti rendszer, vasúti biztosítóberendezés, univerzális lepárló berendezés és dialízis kezelésekhez használt speciális ágyak fejlesztéséhez is eredményesen járult hozzá.

Fejlődési pályán a magyar cégek
„Gazdaságpolitikánkat egyre többen elismerik”
Fotó: MH/Purger Tamás

– Milyen nemzetgazdasági célt szolgál az Irinyi-terv iparstratégiai támogatási program?

– A jövő magyar, high-tech és zöld. Ennek megfelelően a kormány kiemelt célja, hogy minél több olyan magyar tulajdonú vállalat jöjjön létre, amely korszerű és zöld technológiával, munkavállalóinak biztos megélhetést nyújtva világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat állít elő. A technológiaváltás tőkeigényes folyamat, az előrelépés az Irinyi-tervvel és más hasonló konstrukciókkal eredményesen támogatható. A 2016 óta működő Irinyi-terv iparstratégiai támogatási program célja a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztésének és piacra vitelének támogatása. A magyar gazdaságpolitika egyébként egyre több helyről kap elismerő szavakat, legutóbb hétfőn Angela Merkel német kancellár is említést tett erről Orbán Viktorral való találkozója apropóján. És valóban: a magyar gazdaság szárnyal, 2010-hez képest a magyar ipari termelés negyven százalékkal növekedett, az ipari termékek exportja másfélszeresére bővült, jelentősen hozzájárulva a gazdaság növekedéséhez. A feldolgozóipar foglalkoztatása tavaly már meghaladta az egymillió főt, 2010-hez képest csaknem 230 ezer új munkahely jött létre az ágazatban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elkészített, A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája című dokumentum pedig azt célozza, hogy megvédjük eddigi gazdasági eredményeinket, illetve fejlődési pályára állítsuk vagy fejlődési pályán tartsuk a magyar cégeket.

– Mik a támogatási program legfontosabb paraméterei?

– A vissza nem térítendő támogatás maximális összege négyszázmillió forint. A legkisebb támogatható projektméret százmillió forint úgy, hogy a beruházáshoz nyújtható támogatás összegének el kell érnie az ötvenmillió forintot. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a támogatási intenzitás várhatóan idén is egységesen 35 százalékos lesz azért, hogy minél több vállalkozás részesülhessen támogatásban. A megítélt összegeket a vállalkozások egyebek mellett kapacitás- és termékkínálat bővítésre, a termékek piacra vitelére, kutatási és fejlesztési tevékenységre, energiahatékonysági és megújuló energia használatát célzó beruházásra fordíthatják.

– Mik az elmúlt évek tapasztalatai a programmal kapcsolatban?

– A felhívás népszerűségét mutatja, hogy 2019-ben 87 támogatásikérelmet nyújtottak be 16 milliárd forint támogatási igénnyel, a legtöbb kérelem az élelmiszeripar (húsz százalék), a zöldgazdaság és a speciális gép- és járműgyártás (18-18 százalék) területéről érkezett. A szakmai elbírálást követően a támogatásra javasolt húsz projekt érdemben járult hozzá a hazai ipar növekedéséhez. A projektek megvalósításával átlagban legalább harminc százalékkal növekszik a cégek termelékenysége, amit az akár nemzetközi szinten is versenyképesebbé váló vállalkozások az árak csökkentésére, további fejlesztésekre vagy a bérek emelésére fordíthatnak. A konstrukció eredményességét szemlélteti, hogy a számítások alapján az Irinyi-terv által finanszírozott beruházások és fejlesztések esetében minden egy forint támogatásból öt év alatt négy forint költségvetési többletbevétel keletkezik.

– Tudna említeni néhány konkrét projektet, amely az Irinyi-terv támogatásával valósult meg?

– Az Irinyi-terv segítségével születhetett meg például a jakabszállási Genevation Aircraft műrepülőgépeinek új generációja, amelyeknél a vázat alkotó acélidomok nagy részét könnyebb ötvözetekkel kiváltva jelentős súlycsökkenést, ezzel a fogyasztás és a környezetterhelés mérséklését sikerült elérni. A beruházásnak köszönhetően egyebek mellett teherautókhoz és személygépjárművekhez gyártanak a nemzetközi piacon kelendő, komplett visszapillantó tükröket. Az elmúlt években a támogatási program a többi között energiahatékony épületfelügyeleti rendszer, vasúti biztosítóberendezés, univerzális lepárló berendezés és dialízis kezelésekhez használt speciális ágyak fejlesztéséhez is eredményesen járult hozzá. Támogatást kapott a százéves magyar családi vállalkozás, a soproni Hirschler-Glas is, amely így 120 új termék előállítására vált képessé. 

Kapcsolódó írásaink