Gazdaság

Idén is alacsonyabb lesz az olajár a vártnál

A lassabb kínai növekedés hatásai

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics tegnap ismertetett helyzetértékelésében közölte: a világgazdasági szintű nyersolajkereslet növekedése az idei első negyedévben jelentősen, napi átlagban 590 ezer hordóval, a második negyedévben 320 ezer hordóval marad el eddigi előrejelzésétől.

A cég azt valószínűsíti, hogy az év második felétől az átlagos napi globális kereslet növekedési üteme 120 ezer hordóval meghaladja eddigi prognózisát. Mindezt összevetve az Oxford Economics 200 ezer hordóval 900 ezer hordóra csökkentette a napi globális olajkereslet idei egész éves átlagos növekedésére szóló becslését. Ebben a környezetben a globális alaptípusnak tekintett Brent olajtípus hordónkénti ára 2020-ban átlagosan 62,40 dollár, jövőre 65 dollár lesz, 3,10, illetve 1,60 dollárral alacsonyabb az eddigi előrejelzésében szereplő árfolyamnál. Az Oxford Economics eredeti, hat százalékos előrejelzéséről a koronavírus okozta járvány megjelenése után 5,4 százalékra gyengítette a kínai GDP idei növekedésére szóló prognózisát – írta az MTI. A ház eddig 2,3 százalékos globális növekedést valószínűsített 2020 egészére, de felülvizsgált számításai szerint a lassabb kínai növekedés átszűrődő hatásai a világgazdaság idei növekedési ütemét ehhez a várakozáshoz képest 0,25 százalékponttal csökkenthetik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom