Gazdaság

Erősödtek a vezető részvények

Pozitív befektetői hangulatban, jelentősen emelkedett a BUX index

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 44 486,92 ponton zárt pénteken, 1414,84 ponttal, 3,28 százalékkal magasabban előző heti záróértékénél.

A részvénypiac heti forgalma 72,67 milliárd forint volt az előző heti 56,41 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek, közülük a legnagyobb mértékben az OTP-részvények ára nőtt. Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-nek küldött elemzése szerint a héten jelentősen emelkedett a BUX index, a kínai koronavírus járvány terjedése miatti aggodalmak csökkenésének köszönhetően pozitív nemzetközi befektetői hangulatban. Az elemzésben kiemelik, hogy a hétfői tenderen ismét nem fogadott el ajánlatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), így 130 milliárd forinttal, 2055 milliárd forintra csökkent a swapállomány. Az MNB szakértői szerint átmenetileg likviditásbőség áll fenn, de ez a negyedév második felében változhat. A jegybank hangsúlyozta, a swapállomány csökkentése nem jelent monetáris politikai lépést. A Richter gyorsjelentése csupán bevétel soron okozott örömet – állapítja meg az Equilor. A gyógyszergyár tavaly az utolsó három hónapban 138,7 milliárd forint bevételt könyvelt el, ami éves alapon 14 százalékos bővülés, és magasabb a 132 milliárdos elemzői konszenzusnál is. A negyedév adózott eredménye azonban 12 milliárd forint veszteség, jelentősen elmaradva a konszenzus által várt 14,9 milliárdos profittól. Az OTP-vel kapcsolatban kiemelik, hogy már csak egy versenytársa maradt a Garanti Bankáért folytatott versenyben. Nem hivatalos információk szerint az Intesa San­paolo versenyzik az OTP-vel a tizedik legnagyobb román bankért. A hírek szerint a két pénzintézet árajánlata nagyon közel áll egymáshoz, a tranzakció háromszázötven-négyszázmillió eurós áron valósulhat meg, ami 1,1-1,3-szorosát jelentené a Garanti Bank saját tőkéjének. Sikeres tender esetén az OTP a nyolcadik legerősebb szereplővé lépne elő a 37 szereplős piacon – mutatnak rá.

A Mollal kapcsolatban megjegyzik, hogy a finomítói árrés januárban hordónként 4,8 dollárra emelkedett a decemberi 2,9 dollárról, míg a petrolkémiai árrés tonnánként 269 euróra a decemberi 250,9 euróról.