Gazdaság

A hiteligénylési kedv tavaly is felülmúlta az azt megelőző évet

Növekszik a hitelkalkulátorok népszerűsége

Csaknem kétszer annyian keresték a legkedvezőbb személyikölcsön-ajánlatot hitelkalkulátorral, mint 2018-ban, ezenkívül az átlagosan kalkulált hitelösszeg is nőtt.

Tovább nőtt a hitelállomány – ezt nemcsak a Magyar Nemzeti Bank statisztikái támasztják alá, hanem a Bank360.hu-n elvégzett kalkulációk is. A lakosság által felvett fogyasztási, lakáscélú és egyéb hitelek összege 2019. december végéig több mint 780 milliárd forinttal haladta meg a 2018-as értéket, ami 48 százalékos növekedést jelent – derült ki a pénzügyi szakportál kutatásából. Mint írták, ez elsősorban a babaváró hitel indulásának köszönhető, az eredményhez azonban a személyi kölcsönök és lakáshitelek népszerűsége is hozzátett. Az állami támogatással igényelhető, tízmillió forintos, bizonyos feltételek teljesülése esetén kamatmentes babaváró hitelből júliustól decemberig összesen 470,24 milliárd forintot folyósítottak a bankok. Személyi kölcsönből több mint százmilliárd forinttal vettünk fel többet, mint 2018-ban, ezzel a hitelállomány 883 milliárd forintra bővült – ez 12,42 százaléka az összhitelállománynak. A lakáshitel-kihelyezés is nőtt az előző évhez képest, 850,35 milliárdról 909,87 mil­-liárd forintra. A törlesztéseket is figyelembe véve a lakáshitelek állománya 3645 milliárd forintra emelkedett, ami kilencszázalékos növekedés az előző évhez képest. Az összes hitelállomány 51,28 százalékát teszik ki a lakáshitelek.

A látogatók havonta több tízezer összehasonlítást végeznek a kalkulátorokkal, legtöbben a kedvező személyi kölcsönök iránt érdeklődnek – írta a közleményben Veres Patrik, a pénzügyi portál szakértője. A 2018-as és a 2019-es adatokat összehasonlítva elmondható, hogy az átlagos hitelösszeg és a futamidő is nőtt a kalkulációknál: 2018-ban az átlagos kalkulált hitelösszeg 1,96 millió forint volt, 2019-ben pedig már 2,12 millió forint. Az átlagos futamidő is nőtt a kalkulációknál, 57 hónapról 59-re. A lakáshiteleknél hasonló a tendencia, mint a személyi kölcsönöknél. A látogatók átlagosan 12,27 millió forintos lakáshitel összeggel kalkuláltak – ugyanez a szám 2018-ban még csak 10,84 millió forint volt. Az emelkedő hitelösszeg ellenére az átlagos futamidő alig változott, sőt 202 hónapról 201-re csökkent. A legalacsonyabb jövedelem, amellyel a látogatók lakáshitelt kerestek, nyolcvanezer forint, a legmagasabb pedig egymillió forint volt.

Kapcsolódó írásaink

Gyorsabban teljesülő banki átutalások

ĀA készpénzállomány fenntartása leginkább az államnak jelent költséget, az azonnali fizetés elsősorban a kártyás és az elektronikus banki szolgáltatásokat lendíti fel