Gazdaság

Felzárkózási pályán a magyar gazdaság

Tovább növekvő bérek és újabb beruházások a kormányzati célok között

A gazdaságpolitika célja, hogy a következő években is fennmaradjon az uniós átlagot két százalékponttal meghaladó gazdasági növekedés – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter Miskolcon Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es számú országgyűlési választókerületének évindító fórumán.

Felzárkózási pályán a magyar gazdaság
Varga Mihály: Új gazdaságvédelmi akcióterv készül
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kormány a családokat erősítő, az adóterheket mérséklő és a magyar emberek érdekeit szolgáló lépéseket tervez 2020-ban is – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Miskolcon, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es számú országgyűlési választókerületének évindító fórumán. A pénzügyminiszter a gazdaságpolitika céljának nevezte, hogy a következő években is fennmaradjon az uniós átlagot két százalékponttal meghaladó gazdasági növekedés, tovább bővüljön a foglalkoztatás, folytatódjon a bérek emelkedése, és növekedjenek a beruházások is.

Varga Mihály emlékeztetett: 2010-ben a magyar embereknek a munkanélküliséggel, a sávos adózás igazságtalanságával, a több mint nyolcvanszázalékos államadóssággal és a devizahitelek terheivel kellett szembenézniük. Rámutatott, a korábbi elhibázott gazdaságpolitika miatt tíz év munkába telt, mire Magyarország újra az őt megillető helyre került a régióban. Mára megszűnt ez a méltatlan helyzet, és hazánk a visegrádi négyekhez újra fel tudott zárkózni, a gazdaság növekedése 2019 harmadik negyedévében elérte az öt százalékot. Varga Mihály a gazdasági eredményeket említve elmondta, hogy a foglalkoztatottak száma tavaly meghaladta a négy és fél millió főt, 2010 óta az átlagkeresetek több mint nyolcvan százalékkal emelkedtek. A miniszter közölte, Magyarországon továbbra is fegyelmezett költségvetési politikai folyik, a cél az, hogy legkésőbb 2023-ra olyan költségvetés szülessen, amely nem okoz hiányt. Ezt fokozatosan lehet csak elérni, mert a magyar gazdaság felzárkózási pályán van – emelte ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy a költségvetés kialakításakor egyszerre kell mérlegelni az adó- és adósságcsökkentést, a beruházások támogatását és a közszféra bérnövelését. Az eurózóna lassuló növekedése mellett egy stagnáló külső környezetben csak úgy lehet megőrizni a növekedés mértékét, ha új eszközök kerülnek a gazdaságpolitika fókuszába – tájékoztatott a miniszter kiemelve, hogy ezért készül az új gazdaságvédelmi akcióterv.

A tárcavezető a megyéről szólva elmondta, az ország teljesítményén belül Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlődése kiemelkedő volt: a 2010-es kormányváltás óta eltelt időszakban megduplázódott az egy főre jutó GDP a megyében, és a munkanélküliek száma is a térségben csökkent a legnagyobb mértékben országos szinten.

Kapcsolódó írásaink