Gazdaság

Vonzza a vevőket a falusi csok

A családi házak iránti érdeklődést mutatja az is, hogy a községekben majdnem egyszázalékos növekedés látható

Több mint a felét adták a családi házak a használtlakás-eladásoknak az előző év első kilenc hónapjában, a forgalom pedig egyedül a községekben, szintén a családi házak körében növekedett. A családi házak népszerűségének növekedésében szerepet játszik a falusi csok is, de kulcsfontosságú tényező, hogy ezeknek az ingatlanoknak nem nőtt olyan ütemben az ára, mint a lakásoké.

Vonzza a vevőket a falusi csok
A kisebb településeknek jót tett a családok vásárlási kedvezménye
Fotó: MH/Katona László

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyre növekszik az eladott használt lakóingatlanok között a családi házak részaránya: múlt év januárjától szeptemberig az értékesített ingatlanok ötvenhárom százaléka családi ház volt, miközben a nem panel társasházi lakások harminckét, a panellakások pedig csak tizenöt százalékot tettek ki – mutat rá friss elemzésében az OTP Ingatlanpont. A családi házak iránti érdeklődést mutatja az is, hogy bár összességében a teljes lakáspiaci forgalom csökkent, a községekben 0,8 százalékos növekedés látható.

A családi házak esetében jelentős piaci kilengéseket az elmúlt években nem igazán tapasztaltunk, az árakat és a tranzakciószámot – a többi lakástípussal szemben – itt nem befolyásolta például a befektetési célú vásárlások felfutása. Ugyanakkor az elmúlt években tapasztalt általános és extrém mértékű áremelkedés, valamint a vidéki használt lakások vásárlására is fordítható falusi csok megjelenése érezhetően több vevőt mozdít a családi házak felé – írta a tanulmányban Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az árnövekedésben jelentős különbségek mutatkoztak az egyes ingatlantípusok esetében: amíg az ingatlanpiac slágertermékénél, a panellakásoknál vidéken és a fővárosban is egyaránt huszonkét százalékos volt a növekedés, a családi házak mindössze 3,7 százalékkal drágultak országosan a tavalyi első három negyedévben.

Egyértelmű forgalomnövelő hatása volt ezen a piacon a már említett falusi csok júliusi bevezetésének is, amelynek értelmében 2468 településen, legfeljebb ötmillió forint értékben lehet állami támogatást igénybe venni ingatlanvásárlásra, valamint ugyanennyit bővítésre és korszerűsítésre. A növekvő vevői érdeklődés szempontjából fontos változás az idei évtől az is, hogy saját lakhatási célú lakásépítésnél és a bővítési, korszerűsítési munkálatoknál a falusi csok által érintett kistelepüléseken ötmillió forintig áfa-visszatérítés is igényelhető.

Kapható még lakás ötszázalékos áfával
 

Csaknem ezer lakásból álló választékot kínál a még ötszázalékos áfával elérhető új otthonokból a Cordia – közölte tegnap a cég. Építés alatt álló lakásokról van szó, amelyek egy-másfél év múlva már elkészülnek, de akad olyan is, amelyik akár már idén ősszel birtokba vehető. A lakások Budapest legnépszerűbb helyszínein – a pesti Duna-part szomszédságában, a VIII. és a IX. kerület megújuló területein, a XIII. kerület egyik legzöldebb környékén, valamint a XI. kerület zöldövezetében épülnek, a garzonoktól az ötszobásokig, 28-tól százötven négyzetméterig. A saját ingatlan vásárlása felé mutatnak az Otthon Centrum jövedelemadatokra alapozott számításai is. A cég tegnapi közleményében azt írta, a kedvező kamatkörnyezetben és a jelentős állami támogatásoknak köszönhetően jobban megéri a saját lakás havi törlesztőrészletét fizetni, százhúszezer forintos törlesztőrészlet mellett nagyobb saját ingatlanba költözhetünk, mint amekkorát ezért az összegért a fővárosban vagy a vidéki nagyvárosokban bérelhetünk.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom