Gazdaság

Kissé magára talált a nemzeti valuta

Javított a helyzeten a budapesti bankközi kamatlábak emelkedése

A tartósan alacsony kamatkörnyezet és a viszonylag magas infláció határozza meg leginkább a forint árfolyamát.

Erősen ingadozott a forint árfolyama az elmúlt napokban. A nemzeti valuta euróhoz viszonyított árfolyamsávja 335 és 338 forint között változott, miközben hétfőn megközelítette az egy héttel azelőtti történelmi mélypontját, ami az euróhoz képest 338,82 forint volt. A dollár jegyzése rendszerint 304, miközben a svájci franké 316 forint közelében alakul. Mint azt Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője lapunknak elmondta, a forint árfolyamának alakulására alapvetően a világgazdasági események alakulása és a monetáris politika van befolyással. A koronavírus okozta járvány miatt a napokban pánikhangulat alakult ki a piacokon, és ez a feltörekvő devizákra, így a forintra volt a leginkább kedvezőtlen hatással. Az árfolyam alakulását ugyanakkor a jegybankok is tudják befolyásolni. Kicsit lendített a forint esetében, hogy a Magyar Nemzeti Bank hétfőn csökkentette a forintlikviditást, és a devizacseretenderen nem fogadott el ajánlatot. A piac viszont ennél radikálisabb lépésekre számít, ilyen lehet például a kamatfolyosó módosítása, egyben a monetáris politika szigorítása. Regős Gábor közölte: jelenleg az a helyzet, hogy miközben alacsonyak a kamatok, magas az infláció.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az év első felében fennmarad az ingadozás, a forint árfolyama az euróhoz képest 330–340 között mozoghat, véleménye szerint inkább közelebb lesz az alsó széléhez. Mint közölte, a forint legutóbb tapasztalt gyengülését leginkább az tudta megállítani, hogy emelkedett a budapesti bankközi kamatláb, amely még mindig nagyon alacsony, hiszen 0,15 százalékról emelkedett 0,3 százalékra. Eközben viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a monetáris politika nem igyekszik emelni az alapkamatot, miközben az infláció meglehetősen magas. A februári infláció például négy százalék körüli lesz, miközben a kamat 0,9 százalék már 2016 májusa óta.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy foglalt állást, hogy a jegybank leginkább az alacsony kamatkörnyezet fenntartásában érdekelt, és nem elsődleges célja a forint árfolyama. Véleménye szerint jól látható, hogy a világpiacokon és a tőzsdéken némileg javult a hangulat, és ez kedvezően befolyásolta a forint árfolyamát is. Egyelőre viszont nem úgy tűnik, hogy a jegybank radikálisan változtatni akarna a monetáris politikáján, és a kommunikáció sem ezt tükrözi.