Gazdaság

Gyorsabban teljesülő banki átutalások

A készpénzállomány fenntartása leginkább az államnak jelent költséget, az azonnali fizetés elsősorban a kártyás és az elektronikus banki szolgáltatásokat lendíti fel

A jövő hónapban hatályba lép az azonnali fizetések rendszere. Ezzel némileg csökkenthető lesz a készpénzforgalom.

Gyorsabban teljesülő banki átutalások
A gyakori készpénzes tranzakciók miatt nő a hazai készpénzállomány
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Teljesen átalakulhat a lakossági bankolás, ugyanis március elejétől hatályba lép az azonnali fizetések rendszere. Ennek köszönhetően a hét minden napján öt másodpercen belül célba érnek a tízmillió forintnál alacsonyabb összegű lakossági átutalások a célszámlára. Az öt másodperces idővel az új rendszer versenyképes alternatívája lesz a készpénzes fizetésnek – közölte Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője. Elmondta azt is, hogy részben a gyakori készpénzes fizetések miatt évek óta gyarapodik a magyarországi készpénzállomány. Tavaly december végén meghaladta a 6600 milliárd forintot, ami éves szinten nyolc, 2014 végéhez képest pedig közel nyolcvanszázalékos növekedést jelent. A készpénzállomány fenntartása pedig nagyon drága – vélekedett. A mostani készpénzállomány fenntartása leginkább az államnak jelent költséget, de a gazdasági szereplőknek is. Ugyanakkor a készpénzforgalom a feketegazdaságot is erősítheti. Így az elektronikus fizetési rendszer terjedése a gazdaság fehéredésének is jót tehet.

Mint azt lapunknak a pénzügyi szakértő elmondta, jelenleg a banki munkanapokon négy óra alatt kell teljesíteniük a pénzintézeteknek az átutalásokat, de ez változó. Bizonyos bankoknál csak akkor teljesül aznap az utalás, ha az ügyfél déli tizenkettő, illetve délután két óráig ezt megteszi. Az új rendelkezés egyébként európai uniós előírás. Ezzel együtt viszont fontos, hogy a készpénzhasználat érthető, mivel a készpénzállományhoz köthető költségek nagyon sok vásárlásra, fizetésre jutnak, így viszonylag olcsó egy-egy tranzakció. Ezzel szemben az elektronikus megoldások a rendszerek létrehozása miatt komoly kiadással járnak, de hosszabb távon már olcsóbbak lehetnek. Az elektronikus rendszer leginkább azért drága, mert sok számlánál külön-külön kell fizetni egy-egy utalásért.

Trencsán Erika elmondta: ahhoz, hogy az azonnali fizetési rendszer valóban visszaszorítsa a készpénzt, megfelelően vonzó díjakon kell „adniuk a bankoknak”, és esetleg a jövőben megjelenhetnek az olyan csomagok, amelyekkel fix díjért a számlavezetés és bankkártya-használat mellett adott mennyiségű átutalást lehet indítani. Például akad bank, amely egy kisebb, használtautó-vásárláshoz szükséges, két-milliós összegért akár négy-ötezer forintot is elkér. Az azonnali fizetési rendszer leginkább a bankkártyás és az elektronikus banki szolgáltatásokat tudja fokozni, de a csekkes forgalom csökkentésére is hatással lehet.

A Money.hu szakértője szerint egyelőre kérdés, milyen díjakkal jelennek meg a bankok, mindenesetre a jövőben érdemes lesz az ajánlatokat átböngészni, mert könnyen lehet, hogy megjelennek új és a jelenleginél olcsóbb bankolást biztosító csomagok. További egyszerűsítés lesz, hogy átutaláskor nem szükséges a számlaszámot ismerni, a tulajdonos e-mail-címe és telefonszáma ismeretében is teljesíthető a tranzakció.

Új forrásbevonási lehetőség, speciális finanszírozási forma

A gyorsuló hitelkihelyezési tevékenysége nyomán felmerülő forrásigény kielégítésére új forrásbevonási eszközök alkalmazásáról döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). Egy bécsi és egy müncheni székhelyű pénzintézet számára most adott mandátum lehetővé teszi, hogy a bank új befektetői körtől, rugalmasan vonjon be forrásokat – adta hírül tegnap az MFB. A mandátum alapján háromszázmillió euró keretösszegben valósíthatók meg SSD-és NSV-forrásbevonási műveletek. Az SSD a német és osztrák tőkepiacon használatos speciális finanszírozási forma, amely a kötvény és a hitel jellemzőit egyaránt mutatja. Az NSV tíz évnél hosszabb futamidejű forrásbevonási instrumentum, amely nem hitelnek, hanem értékpapírnak minősül. (PGI)

Kapcsolódó írásaink