Gazdaság

„Az online tér vasembere”

A digitális identitástárca egyszerűbbé, kényelmesebbé tenné az életünket, miközben biztosíthatja személyes adataink sokkal magasabb szintű védelmét

Hamarosan leválthatják az okostelefonokba zárt digitális tárcák a fizikailag létező okmányokat, bőrtárcákat. A digitális identitástárca gyakorlatilag minden, eddig az okmányainkon lévő adatainkat képes lehet a digitális világba zárva védeni és tárolni a hagyományos okmányok helyett vagy mellett. Az e-aláírás-specialista NETLOCK 2020-ra digitális áttörést jósol. Ügyvezetőjével, Somkuti Andrással beszélgettünk.

„Az online tér vasembere”
Az okostelefon mint bankkártya-helyettesítő eszköz egyre inkább bekerül a köztudatba, így akár pénztárca nélkül is el lehet indulni vásárolni. A következő lépcső az lehet, hogy papíralapú igazolványainkat is ilyen formában hordozzuk magunknál.
Fotó: MH

– Mikortól van esély bevezetni, és tulajdonképpen mi is az a digitális tárca?

– Az, hogy repülőjegyeket színház vagy mozijegyeket tudunk tárolni a telefonokban ma már szinte egészen természetesnek veszi mindenki. Lassan pedig azt is kezdjük megszokni, hogy telefonunkat, okoseszközeinket akár bankkártyaként is használhatjuk, bezárhatjuk a féltett pénzügyi adatokat a készülékbe. Mi azt gondoljuk, sőt azon dolgozunk, hogy ahogyan a bankkártyákat úgy a személyazonosságunkat igazoló dokumentumokat, sőt bármilyen személyes iratunkat is tárolhatnánk jogilag elismert módon a virtuális világban, biztonságban és maximális diszkréció mellett. Technológiai oldalról ma már nincs annak akadálya, hogy kihasználva a megbízható és kipróbált titkosítási és e-aláíró megoldásokat egy olyan digitális identitástárcát hozzunk létre, amely képes lehet kiváltani a papír- vagy plasztikalapú személyes dokumentumokat, igazolványt, jogosítványt, útlevelet. Már évek óta létezik megbízható, kényelmes és biztonságos megoldás arra, hogy egy szerződést vagy bármilyen egyéb dokumentumot aláírjunk a virtuális térben toll és papír nélkül, elektronikusan. Ez azt jelenti, hogy rendelkezünk digitális identitással, amely segítségével bármilyen iratot hitelesíthetünk a digitális világba. Viszont az még nem megoldott, hogy személyazonosságunkat is hasonlóan igazoljuk egy rendőri ellenőrzés, határátlépés vagy iskolai felvételi során. Azt gondolom, és erre utal sok körülmény, hogy nagyon hamar ezen a téren is változás lesz. Mi a magunk részéről erre készülünk, és a következő hónapokban szeretnénk  bemutatni a piacnak a NETLOCK digitális identitástárca prototípusát, amely technikai és biztonsági oldalról képes lehet megfelelő választ adni a 21. századi igényeknek. Az új megoldás okostelefonba zárhatja minden hivatalos iratunkat. Bízunk benne, hogy ez az új fejlesztés sokakat győz meg majd arról, hogy a szabályozói és jogi környezetben meglévő lehetőségeket átültessük a gyakorlatba, és minél előbb képesek legyünk, akár egy rendőri ellenőrzés során is okostelefonunk segítségével igazolni magunkat.

– Milyen előnyei vannak? Miért jobb ez a technológia, mint a papíralapú?

– Az egyik ilyen a kényelem, de sokkal többről van szó annál, hogy ne kelljen pénztárcát magunkkal vinni vagy akár egy okosóra elegendő legyen ahhoz, hogy igazolni tudjam magamat egy nyári estén a Balaton parton a rendőr előtt vagy esetleg fizetni egy kávézóban. Fő szempont a biztonság és az adatdiszkréció. Azt könnyű belátni, hogy fizikailag létező, papír vagy plasztik igazolványokat, dokumentumokat nagyon nehéz diszkréten kezelni, hiszen akinek szeme van látja, lefotózhatja, másolhatja. A digitális identitástárca lényegé­ben kizárja az ilyen jellegű biztonsági problémákat, miközben módot ad arra is, hogy mindig csak a kellő információt, az adott célhoz szükséges módon, a kellő mélységig osszuk meg a másik féllel. Azaz, ha csak a nevemet kell igazolni ne kelljen személyi igazolvány számomat vagy születési adataimat is megosztani a másik féllel. Ugyancsak fontos a praktika. A legtöbb emberrel valószínűleg többször fordult már elő, hogy otthon hagyta a tárcáját, rosszabb esetben egy utazás előtt az útlevelét. A mobillal viszont más a helyzet. Ezek az eszközök mára sokkal jobban hozzánk tartoznak, jobban is figyelünk rájuk, mint az igazolványainkra. Eltárolható ilyen rendszerben, és egy internetre csatlakozó – például okoseszköz – segítségével elérhető minden olyan kártya, belépő vagy bérlet, amelyekre eddig fizikai valójában volt szükségünk. Mindemelett a digitális identitásunk arra is módot ad, hogy minden ügyet az internet segítségével távolról is el tudjak intézni, hiszen a másik fél képes beazonosítani engem távolról is jogilag elismert módon.

– Mennyire vannak ennek köszönhetően biztonságban az adataink?

– A digitális identitástárca egyszerűbbé, kényelmesebbé tenné az életünket, miközben biztosíthatja személyes adataink sokkal magasabb szintű védelmét és kontrollját. Úgy is elképzelhető mindez, mint egy privát széf az IT-felhőben, amit senki más nem tud megnyitni csak az identitás birtokosa. Ez tuladjonképpen egy széf, amelyre egy digitális vasember vigyáz, a páncél mögött pedig mi magunk vagyunk. A kis vasember pedig csak nekünk fogad szót, nekünk engedelmeskedik, tőlünk fogad el parancsot, ha pedig utasítjuk, akkor elküldi a kért információt – személyes adatot, diplomát, gépjármű-dokumentumokat, vagy aláírásunkat – az okostelefonunkra akár egy rendőr, esetleg egy okmányiroda munkatársa számára, vagy éppen egy adásvételi szerződéshez, ha autót vásárolunk. Az identitástárcában lévő adatokhoz senki, még az adminisztrátorok, rendszergazdák sem férhetnek hozzá. Ilyen szempontból biztonságosabb, mint egy klasszikus bank­trezor.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom