Gazdaság

Tovább csökkenhet az adóadminisztráció

Három pontban javasol változást a Nemzeti Versenyképességi Tanács a vállalkozásokat érintő terhek mérséklése érdekében, ezzel is segítenék a kutatás-fejlesztést

Az iparűzési adó átalakításával, illetve egyszerűsítésével tovább csökkenhetnek a vállakozások terhei. A gazdaság erősítése érdekében ezzel együtt három javaslatot terjeszt a kormány elé a Nemzeti Versenyképességi Tanács.

Tovább csökkenhet az adóadminisztráció
Varga Mihály: Az értékcsökkenési leírás mintegy 850 ezer vállalkozást érintene
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A helyi iparűzési adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását javasolja a versenyképességi tanács – mondta tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter a testület idei első ülését követő sajtótájékoztatón. Mint közölte, az adó-, illetve adóadminisztrá­ciós terhek folyamatos és jelentős csökkentése kiemelten hozzájárult az elmúlt évek gazdasági eredményeihez, és a helyi iparűzési adót érintő könnyítéseknek elsősorban a beruházások fokozására, a kutatásfejlesztésre és a területi egyenlőtlenségek csökkentésére kell összpontosítaniuk.

Hozzátette: a helyi iparűzési adót átalakító lépéseknek akkor lehet növekedést ösztönző ereje, ha csökkentik az adóterhelést, segítik a kutatás-fejlesztési tevékenység, illetve hosszabb távon az ország területi különbségeire mérséklő hatást gyakorolnak. Ebből adó­dóan – a tanács tagjaival együtt – három irányt jelöltek ki, az értékcsökkenési leírás levonhatóvá tételét és a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú leírhatóvá tételét az adóalapból, valamint az adófeltöltési kötelezettség megszüntetését az iparűzési adónál is. Mint mondta, az értékcsökkenési leírás mintegy 850 ezer vállalkozást érintene, amely hatásosan segítené a beruházások bővülését, és kifejezetten a termelékeny cégeket erősítené. Hangsúlyozta viszont azt is, hogy ezt a javaslatot az önkormányzatokkal is meg kell vitatni, hiszen tavaly összességében 827 milliárd forint adó folyt be ilyen címen.

A tanács tárgyalt arról is, hogy a vállalkozások a kutatásfejlesztésre fordított költségeik ötszörösét vonhatnák le az adóalapból, ami hatásos ösztönzője lehet az innovációs szemlélet elmélyítésének, és jó hatással lehet a vállalati termelékenységre. Harmadik elemként szintén változás lehet a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlése, illetve a következő év májusra tolása lehet, hiszen az a likviditáskezelés és az adminisztráció miatt is nehézséget okoz a vállalkozásoknak. A versenyképességi tanács javaslata szerint 2021-től megszűnhet az adóév utolsó hónapjában fizetendő kötelezettség, ami többek között elősegítheti a rendelkezésükre álló források felhasználását beruházásokra vagy bérfejlesztésre. Varga Mihály elmondta, az előkészítés és egyeztetések után a javaslatok a kormány elé kerülhetnek, és azt szeretnék, hogy még az idén törvénymódosítás legyen. A tanács az iparpolitikáról is tárgyalt. Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója az európai és hazai iparpolitika fejlesztésének irányairól szólva elmondta, a vállalatoknak az elkövetkező években sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az innovációra, a környezetvédelmi szempontokra, a duális képzésre, a munkaerő digitális képességekre való felkészítésére, illetve szükséges a kereskedelempolitika és a diplomácia kapcsolatát is szorosabbra fűzni.

Kapcsolódó írásaink