Gazdaság

A fiatal, első lakásra várókra fókuszálnak az otthonteremtési támogatás új elemei

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének egyik lényeges pontja volt a Magyar Állampapír Plusz bevezetése

Az otthonteremtés területén a cél az, hogy minden magyar család saját otthonhoz jusson. A kormány további intézkedések előkészítésén dolgozik jelenleg is, amelyek fókuszában a fiatalok, az első lakásra várók otthonteremtésének támogatása áll.

A kormány az otthonteremtési program keretében számos olyan intézkedést hozott, amelyek a magyar családok lakhatási problémáinak megoldását segítik elő – válaszolta Varga Mihály pénzügyminiszter Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) írásbeli kérdésére. Az otthonteremtés területén a cél az, hogy minden magyar család saját otthonhoz jusson – írta a tárcavezető, kiemelve: a Pénzügyminiszté­rium folyamatosan nyomon követi a lakás­piac változásait. A családi otthonteremtési kedvezménynek (csok) köszönhetően emelkedik az új építésű lakások száma. Tavaly év végére az új lakások száma elérte a 18 ezret, ami hat éve a legmagasabb szám. A program már 125 ezer család otthonteremtését tette lehetővé. Varga hangsúlyozta: az állami támogatások – a csok 2016-os megjelenése óta – a lakáshitelekkel együtt már a hétszázmil­liárd forinthoz közelítenek.

Mindezek mellett a kormány kínálatösztönző lépéseket is tett, összesen több mint ötvenmilliárd forint értékű beruházási céltámogatással, az építőipari technológiai korszerűsítések támogatásával pedig jelentősen bővültek a kapacitások – hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter. Az ingatlanárakat befolyásolta az is, hogy az érdemi hozamok híján sokan az ingatlanpiacon fektettek be. A kormány gazdaságvédelmi akciótervének egyik lényeges pontja volt a Magyar Állampapír Plusz bevezetése, amely kedvező hozamával elkezdte fékezni az ingatlanárakat.

Válaszában arról is írt, hogy tavaly július elsejével az otthonteremtési program továbbfejlesztéseként több új intézkedés lépett életbe. Az új lakás építése és vásárlása mellett már a használt lakás vásárlását vagy bővítését tervező többgyerekes családok jogosulttá válhatnak a kamattámogatott lakáscélú kölcsön igénylésére.

A kormány az ötezer fő alatti kistelepülésekre vonatkozóan – az ott élők lakáskörülményeinek javítása céljából – egy külön támogatási konstrukciót is kialakított, az úgy-nevezett falusi csok-ot és az ehhez kapcsolódó kedvezményes lakáskölcsönt, amely meglévő ingatlanok bővítéséhez és korszerűsítéséhez is igénybe vehető.

A magyar fiatalok önálló életkezdését és családalapítását elősegítő babaváró támogatást a hitelintézeti visszajelzések alapján leginkább lakáscélok finanszírozására fordítják az igénylők. Az intézkedés népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt fél évben több mint ötvenezer babaváró szerződést kötöttek.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy további intézkedések előkészítésén dolgoznak jelenleg is, amelyek fókuszában a fiatalok, az első lakásra várók otthonteremtésének támogatása áll.

Kapcsolódó írásaink

Tovább csökkenhet az adóadminisztráció

ĀHárom pontban javasol változást a Nemzeti Versenyképességi Tanács a vállalkozásokat érintő terhek mérséklése érdekében, ezzel is segítenék a kutatás-fejlesztést

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom