Gazdaság

Munkahelyteremtő pályázat négy régió cégeinek

A foglalkoztatásösztönző konstrukció keretében olyan beruházást is támogathatnak, amely fejleszti az infrastruktúrát, vagy a helyben gyártott termékkínálat bővítését célozza

Programot indít az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a foglalkoztatás ösztönzésére négy régióban. A tárca ezzel a részmunkaidős foglalkoztatást is népszerűsítené, a létrehozott álláshelyeket három évig meg kell tartani.

Munkahelyteremtő pályázat négy régió cégeinek
A részmunkaidős foglalkoztatás elterjedtsége nagyon alacsony hazánkban
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Több, mint tizenegy százalékkal nőttek a bruttó és a nettó átlagkeresetek tavaly – mondta tegnap Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette, a jövedelmek növekedéséhez az adókedvezmények is nagyban hozzájárultak, külön kiemelte a családi adókedvezmény kedvező hatását. Elmondta még, a legkisebb keresetek, a minimálbér és a garantált bérminimum egyaránt nyolc-nyolc százalékkal nőttek, a hatéves bérmegállapodás pedig növelte a munkavállalási hajlandóságot.

Bodó Sándor: Támogatás két évig
Bodó Sándor: Támogatás két évig
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az ITM a régiós különbségek csökkentésére foglalkoztatásösztönző támogatási programot indít kis- és közepes vállalkozásoknak az Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, valamint a Dél-Dunántúlon és a dél-alföldi régióban. Feltétel, hogy a pályázó cég az előző 12 hónap dolgozói átlagához képest három fővel növelje a foglalkoztatottak számát, ezeket a munkahelyeket pedig legalább három évig megőrizze. Kis cégek esetében a bérköltség hetven, közepes méretű vállalkozások esetében annak hatvan százalékára jár támogatás két éven keresztül – ismertette Bodó Sándor. Hozzátette egyúttal, a részmunkaidős foglalkoztatás alacsony elterjedtségére tekintettel, annak népszerűsítése érdekében az új munkahelyek is lehetnek részmunkaidős állások. A konstrukció keretében egyébként olyan beruházást is támogathatnak, amely új létesítmény létrehozatalát, vagy egy meglévő létesítmény kapacitásának bővítését, vagy egy meglévő létesítmény termékkínálatának a létesítményben addig nem gyártott termékekkel történő bővítését eredményezi.

Pályázni június elsejéig lehet, a keretösszeg tizenkétmilliárd forint. Egy cég legfeljebb tizenöt új munkatárs foglalkoztatására kaphat támogatást, amelynek legkisebb összege nyolcmillió, felső határa pedig százötvenmillió forint egyazon vállalkozás esetében. Bodó Sándor a Magyar Hírlap kérdésére válaszolva elmondta azt is, hogy március végével a fővárosra, Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékre kiterjesztve országos lefedettségűvé válik a munkaerőpiaci reformprogram, amely a munkaügyi központok állásközvetítő szerepét erősíti. Elmondta még, ugyancsak a foglalkoztatást szolgálja a mun­kásszál­lások építésének támogatása, a kedvezményezettek körét is kiterjesztette a kormány, az érintetteknek nem kötelező csak a saját munkavállalóikat elhelyezni, hanem több céggel is összefoghatnak.

Kapcsolódó írásaink

Továbbra is az Európai Unió élmezőnyében

ĀVarga Mihály: Még háromszázezer embert be lehet vonni a munkaerőpiacra, ezért új lépéseket tervez a kormány a fiatalok és a nők foglalkoztatásának bővítése érdekében