Gazdaság

Nyolcvanhárom hónapja folyamatosan emelkednek a bérek

A kormány intézkedéseinek is köszönhetően tavaly novemberben a bruttó átlagkereset 403 500 forint volt, amely 13,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Nyolcvanhárom hónapja folyamatosan emelkednek a bérek
Nyolcvanhárom hónapja folyamatosan emelkednek a bérek, köszönhetően a kormány adópolitikájának
Fotó: mh

Tavaly novemberben a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset 13,9, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 14 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A reálkeresetek 83 hónapja nőnek töretlenül. 2019 első tizenegy hónapjában a versenyszférában 11,5 százalékkal, a közfoglalkoztatottak nélkül számolt közszférában 7,7 százalékkal nőttek a keresetek az előző év azonos időszakához képest - a reálbérek 7,6 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

A dolgozók bruttó átlagkeresete a pénzügyi ágazatban volt a legmagasabb, a legjelentősebb bérnövekedés az egyéb szolgáltatás, a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar, a kereskedelem, valamint a tudományos-szakmai szolgáltatások esetében volt tapasztalható. A családi adókedvezmény bevezetésének köszönhetően 2010-hez képest a három vagy több gyermeket nevelők nettó keresete nőtt a legnagyobb mértékben.

A kétgyermekesek esetében kisebb, de szintén jelentős volt a kedvezmények hatása, a 2016 és 2019 közötti adóváltozások azonban éppen esetükben növelték meg az adókedvezmények összegét. Ennek következtében 2019 első tizenegy hónapjában a kétgyermekesek nettó keresete a nemzetgazdasági átlag feletti mértékben, 11,5 százalékkal nőtt. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése mérsékli az egyes országrészek közötti bérkülönbségeket. A minimálbér és a garantált bérminimum 8-8 százalékos emelése, a munkaerő iránti fokozott kereslet, és a régiós bérverseny miatt a keresetek dinamikus növekedése várhatóan 2020-ban is folytatódik.

A kormány kezdeményezésére elfogadott bérmegállapodás ösztönzi a munkavállalási hajlandóságot. A vállalatok bejelentett kapacitásbővítései és az uniós források gyorsított kifizetése is segíti a foglalkoztatás bővülését. A munkavállalók számának növekedése és a magasabb bérek tovább javítják a magyar családok életminőségét.

Kapcsolódó írásaink