Gazdaság

Megfertőzte a koronavírus a világgazdaságot

Az utazási korlátozások negatívan befolyásolják az üzleti tevékenységet, az áruszállítás akadozik, ami hatással van az ipari beszállítói láncokra is

A koronavírus terjedése elsősorban a kínai gazdaság számára járhat negatív hatással, azon keresztül viszont a világgazdaságot is magával ránthatja. Több, Kínában működő vállalat is arra kérte a dolgozóit, hogy otthonról végezzék a munkájukat, a sanghaji és hongkongi tőzsde pedig február 2-ig zárva tart.

Megfertőzte a koronavírus a világgazdaságot
A kiskereskedelemnek is ártott, hogy sokan otthon maradnak, mert az emberek nem szívesen mennek nyilvános helyre, ahol elkaphatják a betegséget
Fotó: AFP/Keita Iijima

Kínán belül már most is érezhető a koronavírus hatása, mivel az utazási korlátozások miatt a turizmuson már „tapinthatók” a betegség következményei. A CNBC összesítése alapján már szombaton – az ünnepi szezon első napján – 28,8 százalékkal kevesebben utaztak, mint egy évvel korábban. Azóta a polgári légi közlekedés 41,6 százalékkal, a vasúti közlekedés 41,5 százalékkal, míg a gépjármű-közlekedés 25 százalékkal esett vissza – közölte a pekingi kormány.

Az általános gazdasági hatásokat tekintve a BBC kiemelte, hogy a szórakozásra és ajándékokra fordított fogyasztói költéseket is érinti a vírus terjedése.

Ennek oka, hogy sokan tartózkodnak attól, hogy olyan nyilvános helyre menjenek, ahol ki lehetnek téve annak, hogy elkapják a betegséget. Az utazási korlátozások pedig negatívan érintik az üzleti tevékenységek csaknem egészét. Nemcsak a magánszemélyek mozgása, de az áruszállítás is korlátozott, ami alapvető hatással lehet az ipari beszállítói láncokra is. Ehhez jön még, hogy minél több ember esik ki a munkából, annál súlyosabb lesz az általános gazdasági aktivitás lassulása.

Több, Kínában működő vállalat is arra kérte a munkavállalókat, hogy otthonról végezzék a munkájukat, emellett a sanghaji, a szencseni és a hongkongi tőzsde február 2-ig zárva tart.

A világ egyik legfontosabb kaszinóvárosát, Makaót is veszélybe sodorhatja az új kínai koronavírus – írta a Portfolio.hu. A friss adatok azt mutatják, hogy jelentősen visszaesett a városban a turisták száma. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a járványok idején az emberek hajlamosak elhalasztani az utazásaikat, és szórakozóhelyekre, éttermekbe sem szívesen járnak.

A vírus az Apple-nek is gondot okozhat: a cég azt tervezte, hogy  felpörgeti az iPhone gyártását az év első felében, de elképzelhető, hogy a koronavírus terjedése miatt ez nem sikerül, tekintve, hogy a cég termékeinek nagy részét Kínában szerelik össze. Az iPhone-ok gyártását február végén kezdték volna felpörgetni, de ez késlekedhet a járvány kitörése miatt – írta a Reuters.

A kínai hatóságok már vasárnap ideiglenesen betiltották a vadhús értékesítését a piacokon, boltokban, éttermekben és online platformokon az új koronavírus terjedését megfékezendő – írta közleményében az ázsiai ország mezőgazdasági minisztériuma. A vadat tenyésztő farmokat elszigetelik, és a vadhús szállítását betiltják. A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa világgazdasági kitekintésében megjegyezte tegnap, hogy a koronavírus megjelenése fokozta a bizonytalanságokat, elterjedése a globális növekedési kilátások újbóli romlását és a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödését okozhatja.

Karantén a gödi Samsung-gyárban
 

A kiskereskedelemnek is ártott, hogy sokan otthon maradnak, mert az emberek nem szívesen mennek nyilvános helyre, ahol elkaphatják a betegséget
A kiskereskedelemnek is ártott, hogy sokan otthon maradnak, mert az emberek nem szívesen mennek nyilvános helyre, ahol elkaphatják a betegséget
Fotó: AFP/Keita Iijima

A koronavírus terjedése miatt munkába állás előtt karanténba helyezi és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottait a gödi Samsung-gyár, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs – közölte a Pest megyei város polgármestere Facebook-oldalán. Balogh Csaba azt írta: a Samsunggal kötött együttműködési megállapodás révén azt a tájékoztatást kapta a cégtől, hogy már a múlt hét közepén felvették a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi részlegével, és minden tőlük telhető intézkedést bevezettek a megelőzésért. Hozzátette, a gyár arról tájékoztatta, hogy a karanténon kívül fokozott fertőtlenítést vezettek be a közös helyiségekben, és a folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítőket is kihelyeztek. Emellett a munkavállalók belső oktatáson vesznek részt, amelyen a megelőzés érdekében szükséges, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott higiéniai szabályokról kapnak tájékoztatást – hívta fel a figyelmet a polgármester. Az Index.hu arról értesült, hogy a Nokia is egyhetes otthoni munkavégzésre utasította a Kínában járt dolgozóit. A lépést a koronavírus globális terjedése miatt hozta meg a cég. A WHO szerint két–tíznapos a vírus lappangási ideje. A cég megerősítette az intézkedést, bár ők ezt kevésbé hívnák karanténnak, inkább egészséges óvintézkedésnek tartják.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink