Gazdaság

Kulcsszerepben a gyógyszeripar

A magyar versenyképességet jól mutatja, hogy az ágazat termékeinek több mint négyötöde a világpiacon jelenik meg

A gyógyszeripari kivitel is hozzájárul ahhoz, hogy 2019-ben minden bizonnyal összességében is újabb magyar exportrekordot lehet ünnepelni.

Kulcsszerepben a gyógyszeripar
Greskovits Dávid, a Magyosz elnöke Szijjártó Péter miniszterrel
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A magyar gazdaság dimenzióváltásában kulcsszerepet játszik a gyógyszeripar. A gyártásorientált magyar gazdaság egyre inkább az innováció, a kutatás és a fejlesztés által inspirált gazdaság irányába halad – mondta tegnap a külgazdasági és külügyminiszter a tárcája és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz)közötti stratégiai megállapodás aláírási ünnepségén. Szijjártó Péter közölte: a magyar gazdaság teljesítményét alapvetően meghatározza az ország exportteljesítménye. A magyar export bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 85 szá­zalékos, ami európai szinten kimagasló – tette hozzá a távirati iroda beszámolója szerint. Kiemelte, 2018-ban a magyar gyógyszeripar soha nem látott mennyiségben exportált, forgalma 5,3 milliárd eurót tett ki, ami nemzetgazdasági rekord.

A magyar gyógyszeripari kivitel világszinten a 18. helyen áll. A tavalyi év első tíz hónapjának adatai a magyar gyógyszeripar exportjának újabb hat százalékos növekedését mutatják, így jó eséllyel tavaly ismét megdőlt a magyar gyógyszeripari kivitel rekordja – mondta. Mindez nagy szerepet játszik abban, hogy 2019-ben minden bizonnyal összességében is újabb magyar exportrekordot lehet ünnepelni, hiszen az első tizenegy havi adatok alapján már százmilliárd euró fölötti exportot mutat fel Magyarország, s ez négy százalékkal több a 2018-as rekordév azonos időszakánál.

A világ 130 országában használnak Magyarországon gyártott gyógyszereket. A gyógyszeripar versenyképességét mutatja, hogy a Magyarországon előállított gyógyszeripari termékek 84 százalékát a világpiacon értékesítik. Az ágazatban közvetlenül 22 500 munkatársat alkalmaznak a magyarországigyógyszergyárak, beszállítókkal együtt ez a szám negyvenezer fölé emelkedik – mondta a miniszter. Greskovits Dávid, a Magyosz elnöke kiemelte, büszkék arra, hogy a gyógyszergyártás az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág Magyarországon, és rendkívüli potenciállal rendelkezik.

Szijjártó Péter tegnap részt vett a Német–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara budapesti évnyitó rendezvényén, ahol kifejtette: a kormány idén a technológiai színvonal, a hozzáadott érték és a kutatási-fejlesztési tartalom alapján dönt a beruházási támogatásokról.

Hazai orvostechnikai vállalatok mutatkoznak be Dubajban

A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szervezésében tizenhét hazai orvostechnikai vállalat mutatkozik be január 27. és 30. között Dubajban – közölte tegnap lapunkkal az ügynökség. Az Arab Health kiállítás a világ egyik legnagyobb egészségipari szakkiállítása, ahol több mint 4250 kiállító mintegy 64 országból kínálja innovatív termékeit. A hétfőn kezdődött rendezvényen csaknem 160 or­szág több mint ötvenötezer látogatójára számítanak. Magyarország már évek óta részt vesz nemzeti standdal a negyvenöt éve folyamatosan megrendezett kiállításon, hiszen az egészség- és gyógyszeripari ágazat a magyar gazdaság egyik zászlóshajója. (HG)

Kapcsolódó írásaink