Gazdaság

Visszaeshet Kína gazdasága a koronavírus terjedése miatt az első negyedévben

Kevesebbet költ a lakosság

Szakértők szerint nő annak a kockázata, hogy a tervezettnél kisebb lesz Kína gazdasági növekedése az első negyedévben, mert a koronavírus okozta járvány visszaveti a lakossági keresletet.

A kínai kormány az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a lakossági költekezés élénkítésére, azzal számolva, hogy a lakossági kereslet lesz a gazdaság fő hajtóereje. A fertőzés terjedése miatt azonban a hatóságok most azt javasolják az embereknek, hogy kerüljék az üzleteket és az éttermeket, ne utazzanak sehová, inkább maradjanak otthon – írta tegnap a The Wall Street Journal. A koronavírus csaknem hatmilliárd dollárjába kerülhet Kínának, ami az idei gazdasági növekedést egy százalékponttal csökkentheti. Az északi-tengeri Brent olajfajta jegyzése akár 55 dollárra is gyengülhet hordónként, ha nem sikerül rövid időn belül megállítani a koronavírus terjedését.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom