Gazdaság

Lassul a fővárosi újlakás-piac

Nincs szó arról, hogy jön a teljes leállás, ez csak természetes korrekció

Tavaly az év második felében még érezhetőbbé vált a fővárosi újlakás-piac első fél évben már tapasztalható visszaesése a korábbi évekhez képest. A múlt év egészében harminc százalékkal csökkent a forgalom, az újonnan piacra kerülő kínálat pedig húsz százalékkal maradt el a 2018-as évitől.

Lassul a fővárosi  újlakás-piac
Megépülőben: a múlt év második felében 3400 lakás értékesítése indult el
Fotó: MH/Katona László

Tavaly összesen 5800 új, kétlakásosnál nagyobb társasházi lakás talált gazdára Budapesten, ami csaknem harmadával kevesebb, mint a 2018-as forgalom. A tranzakciók száma nagyjából azonos volt az év első és második felében, tehát a beruházók látványos akciói ellenére sem teljesültek az év végi forgalommal kapcsolatos várakozások, amelyek szerint a december 31-ig hatályos 5 százalékos áfa miatt látványos hajrával búcsúzhatunk a 2019-es évtől. Az OTP legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképe alapján feltételezhetően az ettől az évtől már 27 százalékos áfával számítandó projektek esetében lehettek kiugró eredmények, ám ez az összforgalomban nem mutatkozott meg.

Amit most látunk, csak korrek­ciója az elmúlt évek túlfűtöttségének, nincs szó arról, hogy teljesen leállna a piac – írta a cég közleményében Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője. Ezt jelzi, hogy a tavalyi második félévben az OTP projektadatbázisa szerint 130 új projekt keretében 3400 lakás értékesítése indult meg, ami nem jelent trendszerű visszaesést a megelőző félévekhez képest – emelte ki. A legtöbb, 23 beruházás a III. kerületben jelent meg a kínálatban, ugyanakkor ezek jellemzően kis lakásszámú társasházak, így alig 350 új lakást tartalmaznak. Mindeközben a XIII. kerületben tíz új beruházás keretében 1400 lakás került piacra, amit jócskán lemaradva a IX. kerület követ 430 lakással – összegezte az adatokat az elemző.

A kereslet visszaesése mellett várhatóan az eladatlan készlet bővülésnek indul. Ennek első jele, hogy a korábbi évek 200-300 lakásos mélypontja után a januári adatfrissítéskor 550 azonnal költözhető, de egyelőre eladatlan új lakást tartalmaz az OTP adatbázisa. Ez persze még messze van a tíz évvel ezelőtt felhalmozódott, három-négyezres csúcsoktól. Több dolog is elbizonytalaníthatja jelenleg a beruházókat, ezek zöme elsősorban a magas árak miatti keresletcsökkenéssel hozható összefüggésbe. Egyrészt az újlakás-árak már olyan szintet értek el, hogy ideális esetben hitel nélküli megvásárlásukkal és kiadásukkal egyre inkább csak négy százalék körüli bérleti hozam érhető el, ami kevésbé vonzó a befektetők azon csoportjának, akik csupán ez alapján döntenek, és nem nézik a jövőbeni potenciális értéknövekedést.

Ők ráadásul az ideálisnak tekintett, frekventált elhelyezkedésű kislakásokat keresik leginkább, amelyeknek egyre szűkebb a kínálata – írta a cég a közleményben. Összességében pedig komoly forrást szív el a piacról a befektetési célú lakáspiacnak egyértelmű versenyt támasztó MÁP+ is. A piacképes ár megállapítása most amúgy is nagy fejtörést okoz a beruházóknak. Jelenleg ugyanis együtt vannak a piacon 5 és 27 százalékos áfatartalommal értékesített lakások.

Kapcsolódó írásaink