Gazdaság

Matolcsy: A Rubik-kocka és a magyar gazdaságpolitika rokonok

Miért is ne ismerhetnénk fel a rokonságot a Rubik-kocka és a magyar gazdaságpolitika között? Elvégre mindkettő magyar, leleményes és sikeres - teszi fel a kérdést legújabb írásában a jegybank elnöke.

Matolcsy: A Rubik-kocka és a magyar gazdaságpolitika rokonok
Matolcsy György
Fotó: MH

A Rubik kocka azért tudta meghódítani a világot, mert tükrözi a modern élet, a technológia, a politika, a pénz és a sport működését, hiszen minden ellentét igaz rá: egyszerre játék és tanulás, egyszerű és bonyolult, egyéni és közösségi. Mint a magyar gazdaságpolitika, mint a magyar modell, mint mi magyarok - írta Matolcsy György hétfőn a Növekedés.hu-n, majd 

Gazdaságpolitikánk szintén hat alapszínből áll össze - magyarázta a jegybank elnöke -, ezeket keverjük, arányuk pillanatról pillanatra változik, rugalmasan változtatható, szinte végtelen a régi és új ötletek kombinációja, majd ismertette a gazdaságpolitika jellemzőit:

Nyersen piaci: munkára épül és nem szociális hálóra. Minden eszközzel ösztönöz a munkavállalásra, munkahelyteremtésre és a tudás megszerzésére. Az utóbbi a jövőbeli munkavállalás és munkahelyteremtés számára kulcskérdés.

Államkapitalista: nem hisz az önszabályozó piacban, él az állami szabályozás és tulajdon piacot teremtő, irányító és ellenőrző eszközeivel.

Nemzeti: nem fogadja el, hogy a külföldi fontosabb, mint a magyar, nem hiszi el, hogy a pénznek nincs szaga és tudja, hogy a nagyok és erősek mindig monopóliumra törnek, ami ellensége a versenynek, így a sikernek, ezért támogatja a kicsit és a gyengét.

Globális: tudja, hogy a későn jövők előnyét úgy nyeri meg, hogy nem próbál meg mindent saját maga kitalálni és kifejleszteni. Épít a globális tőkére, innovációra és a máshol már sikeres mintákra.

Döntésképes és pragmatikus: mer nagy célokat az ország elé tűzni és ezek elérésére bátor döntéseket hozni. Ilyenek a gazdasági felzárkózás, egy belső demográfiai fordulat, a gyarapodó középosztály, a Kárpát-medencei egységes gazdasági tér, a Visegrádi együttműködés és az Eurázsiai integráció megteremtése. Elhagyja a régi tankönyveket és kudarcot vallott recepteket. Tudja, hogy egyszerre kell egyensúly és növekedés a fenntartható felzárkózáshoz. Egyszerre kell belső és külső innováció, tőke és piac a növekedéshez, olcsó és könnyen hozzáférhető pénz a beruházásokhoz, erős fogyasztás és magas megtakarítás. Felismerte, hogy minden más területre érvényes, hogy nem vagy/vagy, hanem és/is a megoldás. Változtat, ha valami nem vált be: alapelvekhez ragaszkodik és nem megoldásokhoz.

Matolcsy György végül megjegyezte azt is, hogy ezért kívülről időnként érdesnek, hegyesnek és önfejűnek látszunk. De a jövő reméljük a költőt igazolja: „A düh tigrisei bölcsebbek a betanított paripáknál” - idézte a jegybank elnöke William Blake-et.

Kapcsolódó írásaink

Az eurozóna teljes átalakítását sürgeti Matolcsy György

ĀHúsz évvel az euró bevezetése után néhány alapvető feltétel még mindig nem teljesült, új párbeszédre van szükség arról, hogyan reformálják meg a valutaövezetet - mutatott rá a jegybankelnök a Lámfalussy-konferencián elmondott beszédében

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom