Gazdaság

Mérsékelni kell az adózásban az adminisztrációs terheket

Az elektronikus forma mellett az adatáramlás újratervezése szükséges

Olyan szolgáltatásokkal segítené a vállakozásokat az állam, amelyek az adminisztráció csökkentésére irányulnak.

Mérsékelni kell az adózásban az adminisztrációs terheket
Izer Norbert: Segíthet az adóhivatal
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az adóhivatal már több mint ötmillió magánszemélynek készít személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet a kifizetői adatszolgáltatás alapján, ennek következtében jogosan merül fel az igény arra, hogy a meglévő adatok felhasználásával a vállalkozások adminisztrációs kötelezettsége is érdemben csökkenhessen – mondta tegnap Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Mint azt a távirati irodának kifejtette, az adószakma bevonása mindenképp szükséges ahhoz, hogy olyan szolgáltatásokkal segítsük a vállalkozásokat, amelyek a lehető legnagyobb adminisztrációs tehercsökkentéssel járnak. Piaci tapasztalatokra, esetleges nemzetközi példákra és jogalkalmazói visszacsatolásra mindenképp szükségünk van, ezért kerül sor ezen a héten a harmadik Adó-Tanácskozásra – mondta. Tájékoztatása szerint a legnagyobb ügyfélkörrel és tapasztalattal bíró adótanácsadó cégek, illetve szervezetek mellett kis- és középvállalkozásokat képviselő könyvelők is részt vesznek az eszmecserén.

Az államtitkár beszélt a nemzetközi tapasztalatokról, amelyek szerint az adóadminisztrációs terhek jelentős része az általános forgalmi adóhoz, a vállalkozások munkáltatói szerepköréhez, illetve a vállalati jövedelemadókhoz kötődik. Az elektronikus forma önmagában csak korlátozottan képes mérsékelni az adminisztrációs terheket, ezért a folyamatok és az adatáramlás újraszervezésére van szükség – tette hozzá. A január 31-én összeülő Adó-Tanácskozás tematikája mindezekhez igazodva az áfa-bevallási tervezetek kiajánlása, valamint a foglalkoztatáshoz kötődő bevallások és adatszolgáltatások újragondolása lesz. Érdemi segítséget jelenthet az, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiajánlja a vállalkozásoknak az áfa-bevallást. Megjegyezte: mindez az államnak is kifizetődő lehet, hiszen egyre többeket ösztönöz arra, hogy vállalkozásba kezdjenek, illetve Magyarországon fektessenek be.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom