Gazdaság

Jövedelembiztonság a gazdáknak

A belpiaci intézkedések célja a termelők nagyobb szervezettsége, az iskolagyümölcs-és iskolatejprogram a fiatal korosztály egészséges táplálkozását támogatja

A közvetlen támogatásokon túl a Vidékfejlesztési Programban meghirdetett intézkedések végrehajtására 205,3 milliárd forintot folyósított a szaktárca.

Jövedelembiztonság a gazdáknak
Egyes stratégiai jelentőségű ágazatok, így az állattenyésztés is 91,6 milliárd forint nemzeti kiegészítő támogatásban részesültek
Fotó: MH/Katona László

Mintegy nyolcszázmilliárd forinttal járultak hozzá a magyar gazdálkodók fenntartható termeléséhez az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2019-ben. Ez hozzájárult az ágazat fenntarthatóságának további javulásához, a lakosság egészséges élelmiszerrel való ellátásához, és a vidék népességmegtartó erejének a növeléséhez. Az uniós forrásból finanszírozott közvetlen támogatásokból a magyar gazdáknak 480,2 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár – derült ki az Agrárminisztérium lapunknak küldött közleményéből.

Ismertették: egyes stratégiai jelentőségű ágazatok esetében ezt az összeget 91,6 milliárd forint nemzeti támogatás egészítette ki. A közvetlen és állami anyagi segítségnyújtás jövedelembiztonságot ad a gazdáknak, miközben a megnövekedett társadalmi elvárásokra, és a klímaváltozás hatásaira való felkészülésben is jelentős szerepe van. A belpiaci intézkedések a termelők nagyobb szervezettségét, a beporzók védelmét, illetve az iskolagyümölcs- és iskolatejprogram keretében a felnövekvő korosztály egészséges táplálkozásának ösztönzését támogatják. Ezekre az intézkedésekre a 13,2 milliárd forintos uniós forrást 9,5 milliárd forintos hazai forrás egészítette ki. A közvetlen támogatásokon túl a Vidékfejlesztési Programban meghirdetett intézkedések végrehajtására 205,3 milliárd forintot folyósítottak.

Kiemelt cél volt a kis- és közepes vállalatok versenyképességének növelése, amelynek kerete mintegy 70,5 milliárd forint volt. Ebből elsősorban az állattenyésztési, a kertészeti és a borászati ágazat fejlesztései valósultak meg. A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben is jelentős szerepet játszó növénybiztosítások díjtámogatása ötmilliárd forint volt a Vidékfejlesztési Programon belül. A nemzeti támogatások fontos eleme a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer, amelynek keretében a termelők részére a 2018. évi időjárás okozta, elsősorban aszály, illetve belvíz és jégesőkár kompenzálásaként 7,6 milliárd forintot fizettek ki – értékelte a minisztérium.

Kapcsolódó írásaink

Garancia az agráriumban

Ā„Fontos elősegíteni, hogy a hazai kis- és középvállalkozások tőkéhez és vissza nem térítendő támogatáshoz jussanak”