Gazdaság

Garancia az agráriumban

„Fontos elősegíteni, hogy a hazai kis- és középvállalkozások tőkéhez és vissza nem térítendő támogatáshoz jussanak”

A Start Zrt. portfóliójának felét az agrárfejlesztési garancia teszi ki, amely a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert vissza nem térítendő támogatások ötvenszázalékos előlegének igénybevételéhez szükséges előleg-visszafizetési garancia.

Garancia az agráriumban
Zoltán Csaba: Idén megkötjük ezredik garanciaszerződésünket
Fotó: MH/Purger Tamás

Szerződésállományunkat idén tovább növeljük, de a növekedés üteme valamivel kisebb lesz, mint 2019-ben. A bővülést az agrárfejlesztési és közbeszerzési garanciától várják, de a tőkegaranciától is jó évet várunk – összegezte a Start Zrt. idei kilátásait lapunknak Zoltán Csaba, a társaság vezérigazgatója. Elmondta, idén megkötik ezredik garanciaszerződésünket és történetünk során megkötött szerződéseik összértéke eléri majd a negyvenmilliárd forintot. Kiemelte, hogy a 2006-ban alapított cég eddigi működése során több mint 36 milliárd forint értékben vállalt garanciát mintegy hatszáz ügyfele megbízásából.

A társaság célja, hogy garanciatermékeivel elősegítse a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások külső forrásokhoz, többek között tőkéhez és vissza nem térítendő támogatáshoz történő hozzájutását, valamint sikeres részvételét közbeszerzési eljárásokban.

Az igazgató hozzátette, garanciaszerződéseik állománya 2019 végén elérte a 8,1 milliárd forintot, ami az elmúlt öt év legmagasabb szerződésállománya és 23 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A társaságnak több mint háromszáz élő garanciaszerződése van. Tavaly a cég száz új szerződést kötött négymilliárd forint értékben, miközben 2,5 milliárd forint értékben szűntek meg a korábbi években megkötött szerződések. Tavaly ötvenmillió forint értékben történt garanciabeváltás, ami az állomány 0,6 százaléka. A Start Zrt. portfóliójának felét az agrárfejlesztési garancia teszi ki, mely a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert vissza nem térítendő támogatások ötvenszázalékos előlegének igénybevételéhez szükséges előleg visszafizetési garancia. A tavaly év végi szerződésállomány mintegy negyedét teszi ki a közbeszerzési garancia, mellyel a közbeszerzést elnyert vállalkozások tehetnek eleget biztosítéki kötelezettségeiknek. A pályázati garancia és a tőkegarancia tizenegy-, illetve tízszázalékos részesedéssel rendelkezik, míg a többi garanciatermék együttesen hét százalékát teszi ki a portfóliónak.

Kapcsolódó írásaink

Jövedelembiztonság a gazdáknak

ĀA belpiaci intézkedések célja a termelők nagyobb szervezettsége, az iskolagyümölcs-és iskolatejprogram a fiatal korosztály egészséges táplálkozását támogatja