Gazdaság

Biztosított a hazai gázellátás a téli időszakra

Ausztria felől folyamatos a behozatal, a szlovák–magyar összekötő vezetékben megugrott az importmennyiség idén, és más irányból is javultak a szállítási esélyek

Magyarországra a kereskedelmi szerződéseknek megfelelően érkezik a gáz külföldről, és teljesíthető a környező országokkal szembeni tranzitkötelezettség is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint a rezsicsökkentés eredményeit nem fenyegette a téli ellátásbiztonság előkészítése.

Biztosított a hazai gázellátás a téli időszakra
Kaderják Péter: Bővülnek a lehetőségek
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az orosz–ukrán gázszállítási megállapodás Magyarország ellátásbiztonságát is javítja, de a téli időszak gázszükségletét a tárolói kapacitások is fedeznék – mondta tegnap budapesti sajtótájékoztatóján Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár. A politikus üdvözölte, hogy Oroszország és Ukrajna lezárta a régóta húzódó gázvitát, így 2024-ig biztosított a kelet felől érkező beszállítás. A téli gázellátásra azonban már jóval a megegyezés előtt fel kellett készülni, a kormány ezért a tárolói kapacitások teljes kihasználása mellett döntött – tette hozzá az államtitkár.

Kaderják Péter a távirati iroda beszámolója alapján közölte, hogy a belföldi tárolók töltöttsége a legutóbbi adatok szerint nyolcvanhárom százalék. A biztonsági készlet mennyisége 1,9 milliárd köbméter, a kereskedelmi tárolókban 3,8 milliárd köbméter gáz maradt. Az elmúlt hetekben a napi fogyasztás 54-58 millió köbméterre emelkedett.

Az államtitkár aláhúzta, Magyarországra a kereskedelmi szerződéseknek megfelelően érkezik a gáz külföldről, és teljesíthető a környező országokkal szembeni tranzitkötelezettség is. Kiemelte egyúttal, hogy a rezsicsökkentés eredményeit nem fenyegette a téli ellátásbiztonság előkészítése, a hatósági árak változatlanok maradtak.

Kérdésre válaszolva Kaderják Péter kifejtette, hogy nem csupán a keleti beszállítási pont aktív, hiszen Ausztria felől folyamatos a behozatal, a szlovák–magyar összekötő vezetékben idén megugrott az importmennyiség, és más irányból is javultak a gázszállítás esélyei. Horvátországban átadták a kétirányú gázszállítást biztosító kompresszorállomást, Romániában a szabályozási változások megkönnyíthetik a gázkereskedelem esélyeit, Magyarország pedig a vállalásainak megfelelően teljesítette az ehhez kapcsolódó felada­tait – fűzte hozzá Kaderják Péter. Az államtitkár várakozása szerint a behozatali lehetőségek bővülése a magyarországi kitermeléssel és a tározók kihasználásával együtt nagymértékben hozzájárulhat az ellátásbiztonság további javításához.

A Török Áramlat is barátságos

Amikor néhány hete Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Isztambulban megnyitotta az oroszországi Anapából érkező Török Áramlat földgázvezeték fekete-tengeri szakaszát Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa arról beszélt lapunknak, hogy a nyitással a tervek szerint elkerülhetővé válik az Ukrajnán keresztül, a Barátság kőolajvezetéken történő gáz szállítása Európába. Ezt a vezetéket váltja ki a Török Áramlat, amelyen keresztül a gáz Törökországon keresztül Európába jut. A szakértő azt is hozzátette, hogy Oroszország és Törökország még 2016 októberében kötött megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó új gázvezeték megépítéséről, amely változás a korábbi Déli Áramlathoz képest. A Török Áramlat Közép-Euró­pa és a Balkán energiabiztonságát erősíti, a továbbiakban felmerülő orosz–ukrán gázkonfliktus elkerülése érdekében képes biztosítani a stabilitást – jelentette ki a szakértő.
(VG)

Kapcsolódó írásaink

Zavartalan gázellátás az év minden hónapjában

ĀStabilitás, biztonság és a fogyasztók enyhén növekvő száma jellemzi a tavalyi földgázmérleget – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) statisztikai kiadványából