Gazdaság

Átláthatóak itthon a közbeszerzések

A Soros-hálózat lejáratja Magyarországot

Lejáratja Magyarországot a Soros Alapítvány által támogatott Transparency International. A közbeszerzéseken már nem külföldi nagyvállalatok, hanem döntő részt magyar vállalkozások kapnak munkát.

Félrevezető adatokkal járatja le Magyarországot a Transparency International. A Soros Alapítvány által támogatott szervezet a közbeszerzésekről közöl valótlan anyagokat és ezek alapján járatja le hazánkat – adta hírül tegnap a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A Transparency International egy Soros által pénzelt szervezet, amely az egész Soros-hálózattal együtt folytatja a Magyarország elleni támadást. Valójában azért, mert a magyarok nemet mondanak a migránsok betelepítésére.

A Soros-szervezet ennek megfelelően hamis és torz jelentést tett közzé, amely az alapvető tényeket sem veszi figyelembe: Magyarországon 2010 óta teljesen átláthatóak a közbeszerzések, a közbeszerzéseken már nem külföldi nagyvállalatok, hanem döntő részt magyar vállalkozások kapnak munkát, a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) által elnyert közbeszerzések értékaránya 39 százalékról 58 százalékra nőtt. Vagyis minden közbeszerzésen elköltött száz forintból 58 a kkv-knak jutott. Minden száz közbeszerzésből 87-et kkv-k nyertek tavaly – hangsúlyozta a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az egy ajánlatos közbeszerzések értékének aránya jelentősen (34 százalékról 25,5 százalékra) csökkent, és az elmúlt hat évben a hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárások száma 3600-ról 274-re, a tizenharmadára csökkent, ez arányosan az uniós átlag fele.

Mint a Közbeszerzési Hatóság tegnapi gyorsjelentéséből kiderül, biztosított a verseny, ugyanis az egy ajánlatos közbeszerzési eljárások számának aránya 2015 és 2019 között jelentősen csökkent. Az arány a 2015-ös 27 százalékról 2019-re 17,2 százalékra mérséklődött. Emellett az elmúlt hat évben megindított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma a tizenharmadára csökkent. A 2014-es 3626 helyett tavaly 274 volt.
 

A kkv-k által elnyert közbeszerzések értéke 2012 és 2019 között (Mrd forint)
A kkv-k által elnyert közbeszerzések értéke 2012 és 2019 között (Mrd forint)
Fotó: Közbeszerzési Hatóság

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom