Gazdaság

Trump vámokkal fenyeget

Davosi Világgazdasági Fórum. Elsősorban az Európából érkező autókat sarcolná meg az amerikai elnök,aki ismét nyomásgyakorlással kényszerítené ki a neki tetsző megállapodást az unióval

Súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót Donald Trump amerikai elnök arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni és az európai országok nem hagynak fel a leginkább az amerikai óriásvállalatokat érintő digitális adó bevezetésével.

Trump vámokkal fenyeget
Donald Trump szerint az Európai Unió végül belemegy egy megállapodás megkötésébe legnagyobb kereskedelmi partnerével
Fotó: AFP/Jim Watson

Nagyon, nagyon nehéz tárgyalni Európával, amely évek óta kizsigereli az Egyesült Államokat – nyilatkozta tegnap a CNBC amerikai hírtelevíziónak Donald Trump, aki a svájci Davosban tartózkodik az 50. Világgazdasági Fórumon. Ha nem sikerül dűlőre jutni, „nagyon magas vámokat” vet ki az Egyesült Államok az Európából importált autókra és egyéb termékekre – mondta az amerikai elnök, hozzátéve, hogy úgy gondolja, az Európai Unió végül belemegy egy megállapodás megkötésébe. Az Egyesült Államok és az Európai Unió egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei közé tartoznak. Tavalyelőtt, 2018-ban közel ezerháromszáz milliárd dollárt tett ki az áruk és szolgáltatások kereskedelmi forgalmának értéke. Az Egyesült Államok exportjának értéke 575 milliárd dollárra, importja pedig 684 milliárd dollárra rúgott, így a mérleg százkilenc milliárd dolláros többletet mutatott az unió javára.

Trump elnök, aki kedden Davosban már tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egy kétoldalú kereskedelmi megállapodásról, egy másik, a Fox News amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy „nagyon egyszerű lesz” megegyezni az európaiakkal. Ha nem tudunk kereskedelmi megállapodást kötni, huszonöt százalékos vámot vetünk ki az onnan behozott autókra – mondta az amerikai elnök, aki nem először vette elő ezt az ütőkártyát, bár az unió világosan jelezte, hogy ellenlépéseket tenne ilyen esetben.

Az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak nem lesz egyszerű megállapodásra jutnia, ugyanis Brüsszel azt akarja elérni, hogy az agrárágazatot hagyják ki belőle, míg Washington a közbeszerzések piacát tartaná zárva. A helyzetet nehezíti, hogy Franciaország, Ausztria és Olaszország három százalékos digitális adót vetett ki a nagy technológiai vállalatoknak az adott országban keletkezett bevételeire, amit az amerikai kormányzat rendkívül sérelmesnek tart.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter tegnap szintén Davosban egy panelbeszélgetés során úgy fogalmazott, hogy ha euró­pai országok „önkényes módon megadóztatnak” amerikai internetes vállalatokat, Washington fontolóra veszi, hogy „önkényes módon vámokat vet ki” európai autógyártókra. Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok részt vesz az online szolgáltatásokra vonatkozó új nemzetközi adószabályok kidolgozásában a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet keretein belül. A nemzetközi adózási ügyek azonban nagyon bonyolultak, sok időt vesz igénybe átdolgozásuk – mondta Mnuchin.

Alkotmányos felelősségrevonási eljárás

„Szeretném az első sorban ülve nézni a korrupt arcukat”
 

Donald Trump amerikai elnök tegnap kijelentette, hogy ugyan ő a maga részéről szeretne részt venni a hazájában ellene zajló alkotmányos felelősségrevonási eljárás – impeachment – szenátusi tárgyalásán, ügyvédei ezt nem javasolják. „Szeretnék elmenni, és az első sorban ülve nézni a korrupt arcukat, azonban azt hiszem, az ügyvédeim ezt problémásnak találnák” – mondta Trump a davosi Világgazdasági Fórumon. Az elnök kormánya tárgyalásokat kezdett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjáról, egy teljesen új struktúra kialakításáról, mivel szerinte a szervezet vitarendezési testülete eddig nem járt el tisztességesen az Egyesült Államokkal szemben. Tájékoztatása szerint Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója hamarosan Washingtonba látogat, és folytatják a megbeszéléseket.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink

Félelem helyett optimizmus

ĀA péntek estig tartó Világgazdasági Fórumon a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy háromezer döntéshozója vesz részt száztizenhét ország képviseletében

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom