Gazdaság

Palkovics: A hidrogéngazdaság a klímavédelem egyik alapja

A zalaegerszegi autonóm járművekre épített pálya tökéletesen alkalmas arra is, hogy a drónokat és a földfelszínen haladó járművekkel folytatott interakciójukat is tesztelhessék

Bemutatták a világ első hidrogén-üzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas, magyar–amerikai együttműködésben fejlesztett légi járművet. Az eseményen az innovációs és technológiai miniszter felhívta a figyelmet, hogy erőteljes fejlődésnek indult a hazai repülőgépipar.

Palkovics: A hidrogéngazdaság a klímavédelem egyik alapja
A drónfejlesztés mindhárom, a hazai gazdasággal szemben támasztott jövőbeni elvárásnak megfelel, mivel high-tech, zöld és magyar is – hangsúlyozta Palkovics László
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az autóipar továbbra is a magyar gazdaság zászlóshajója, de az elmúlt évek beruházásai­nak, jogszabályi és szakmai döntéseinek hatására a repülőgépipar is erőteljes fejlődésnek indult – mondta tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a jakabszállási repülőtéren tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen bemutatták a világ első hidrogén-üzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas, magyar–amerikai együttműködésben fejlesztett légi járművet.

A tárcavezető hangsúlyozta: a hidrogéngazdaság a klímavédelem egyik alapja. Emlékeztetett, a kedden bemutatott energetikai- és klímastratégiában önálló fejezetként szerepel a magyar hidrogéngazdaság fejlesztése, hiszen várhatóan a mesterséges intelligencia, az ipar 4.0 és az 5G technológiai platform mellé hamarosan fel fog sorakozni egy negyedik is, ami alapvetően a hidrogéngazdaság platformját fogja jelenteni.

Palkovics László szerint a bemutatott drónfejlesztés mindhárom, a magyar gazdasággal szemben támasztott jövőbeni elvárásoknak megfelel, mivel high-tech, zöld és magyar is. Mint mondta: a fejlesztés high-tech, hiszen a légügyipar folyamatosan átalakul, és a drónok jelentősége az elkövetkező időszakban erősödni fog. Ez azon is látszik, hogy az Európai Unió létrehozta a drónszabályozását, amelyet idén júliustól Magyarországon is aktívvá tesznek majd – idézte a minisztert a távirati iroda.

A zalaegerszegi autonóm járművekre épített pálya tökéletesen alkalmas arra is, hogy ott drónokat, illetve a földfelszínen haladó járművekkel folytatott interakciójukat is tesztelhessék. Kiemelte: a most bemutatott fejlesztés azért zöld, mert hidrogén üzemanyagcella meghajtású technológiát alkalmaz.

A hidrogén-előállítás pedig nem a szokásos, vegyipari típusú, tehát nem barna hidrogén, hanem megújuló energiaforrásokból előállított, zöldhidrogén, amely alapvetően beleillik a kormány stratégiájába. A miniszter hangsúlyozta: a kormány azt szeretné, ha a high-tech orientált, hatékony külföldi cégstruktúra mellé fel tudnának zárkózni a magyar vállalatok is. Ennek egyik módja a produktivitás növelése, amely vagy a munkaerő képzésével, vagy a vállalatok technológiai támogatásával érhető el. Mint mondta: nemrégiben hagytak jóvá egy a repülőgépek üzemeltetésére, karbantartására és javítására vonatkozó új mesterképzést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, és a tervek szerint újra önálló repülőgépészeti tanszék is létrejön. A fejlesztések a jövőben a kecskeméti és a debreceni egyetemet is érintik majd.

Kapcsolódó írásaink