Gazdaság

Zárt tartással mérsékelhető a fertőzés

A madárinfluenza ellen kifejlesztett vakcinák elősegíthetik a betegség terjedését, így tiltott a használatuk Magyarországon

A madárinfluenza múlt hétfőn jelent meg hazánkban, először Komárom-Esztergom, majd Hajdú-Bihar megyében. A Nébih szerint bár elsősorban a vándormadarak okozzák a vírus terjedését, az emberi felelőtlenség is közrejátszik az influenza belföldi megmaradásában.

Zárt tartással mérsékelhető a fertőzés
A járványvédelmi előírások szerint a baromfiakat a vadon élő madaraktól teljesen elzártan kell etetni
Fotó: MH

A H5N8 típusú vírus terjesztésében elsődleges szerepe a vándormadaraknak van, amelyeknél az enyhe tél összezavarodottságot okozott, és megváltoztatta a telelési szokásokat. A vándormadarak ingázása kiszámíthatatlanná vált, ezért minden magyarországi telep potenciális veszélyforrásnak minősül – mondta a Magyar Hírlapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke. Ezt erősítette meg a szintén lapunknak küldött válaszaiban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is, kiemelve, a madarak mellett előfordulhat, hogy a vírust a gazdák, állatgondozók viszik tovább egyik állattartó helyről a másikra, fertőzött ruházattal, lábbelivel vagy az állattartáshoz kapcsolódó eszközzel, járművekkel. Ezáltal a felelős állattartói magatartás, az előírások betartása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a betegség ne terjedjen tovább. A madárinfluenza terjedését megelőzhetjük az állatok zárt tartásával. Ebbe beletartozik a takarmány és szalma zárt tárolása, a fertőtlenítések, valamint a védőruházat használata. A községek közti terjedést a telepre bejövő emberek és járművek mozgásának korlátozásával lehet megelőzni.

A Nébih kiemelte, az érintett gazdaságokban a járványügyi előírásoknak megfelelően és állami kártalanítások mellett a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtették a hatóság munkatársai, többek között a fertőzött állomány leölését – az egészséges telepek védelme és az exportképesség fenntartása érdekében – már gyanú alapján megkezdték, továbbá a gazdaságok körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet és a tíz kilométer sugarú megfigyelési zónát. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe léptek. Az országos főállatorvos hazánk teljes területén elrendelte a baromfik zártan tartását. A már jelenleg is érvényben lévő járványvédelmi előírások értelmében az állatokat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt szintén zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá. Az alom tárolását szintén úgy kell megoldani, hogy elkerülhető legyen a vadmadarakkal történő érintkezés, lehetőleg fedett helyen, beltérben vagy fóliával letakarva.

A Nébihtől azt is megtudtuk, hogy bár léteznek oltóanyagok a betegség ellen, Magyarországon a baromfiállományok és egyéb madarak madárinfluenza elleni védőoltása tilos. Ennek oka az, hogy a védőoltás adta részleges védelem mellett a madárinfluenza vírusa hosszan fennmaradhat a baromfiállományokban, lehetőséget teremtve a vírus mutálódására, veszélyesebb törzsek kialakulására. Ezen felül a vakcinázott állatok jelenléte a betegség esetleges megjelenésekor diagnosztikai nehézséget jelent. Az Állategészségügyi Világszervezetnek tett bejelentés után Japán, Dél-Korea, Hongkong, Szingapúr és az Egyesült Arab Emírségek jelezte, hogy ideiglenesen megtiltják az élőállat és különböző baromfitermékek kiszállítását Magyarországról. A belföldi és az Európai Unióba történő kereskedelem a korlátozás alá eső területeken kívül zavartalanul folyhat.

Mint ismert, a madárinfluenzát először a Komárom-Esztergom megyei Ács település mellett, egy nagy létszámú pulykatelepen, majd két nappal később a Hajdú-Bihar megyében lévő létavértesi kacsatartó gazdaságban regisztrálta a hivatal. Ácson, ahol az első fertőzött telep közvetlen közelében tartott pulykaállományban is jelentkezett a betegség, 53 500 pulykát öltek le. Létavértesen szintén felszámolják a baromfitelepeket. Az elmúlt napokban hazánk mellett Nagy-Britanniában, Szlovákiában és Lengyelországban is felütötte fejét a H5N8 vírustörzs – mutatott rá a Nébih.

Komoly bevételkiesést okoz a vírus megjelenése
 

Bosszankodásra ad okot a Hajdú-Bihar megyei madárinfluenza megjelenése – mondta lapunknak Bárány László, a Master Good Kft. alapítója. A baromfitenyésztéssel és feldolgozással foglalkozó magyar cég tulajdonosa ismertette, felkészültek a vírus megjelenésére, elsősorban járványvédelmi előírásokkal. Ez azt jelenti, hogy zárt telepeikre kizárólag fertőtlenítőszerrel lemosott gépjármű mehet be vagy haladhat át, illetve a dolgozók steril ruházatban végezhetik munkájukat. Habár belföldi viszonylatban nem jelent a kórokozó megjelenése forgalmi korlátozást, öt-hat hónapig bizonyos országokba – például Vietnamba, a Dél-afrikai Köztársaságba vagy az Orosz Konföderáció államaiba – nem exportálhatnak baromfitermékeket. Bárány László lapunk kérdésére azt válaszolta, ha Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megjelenne a madárinfluenza, az jelentősebben érintené a céget gazdaságilag, hiszen a vállalat telepeinek 85 százaléka ebben a megyében található. A tulajdonos ötven- és százmillió forint közötti bevételkiesésre számít.
(HG)

Nem először fordul elő a kór hazánkban
 

A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016–2017-ben jelen volt Magyarországon. Összesen 240 baromfiállományban mutatta ki 2016. november 3. és 2017. április 21. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magas megbetegítő képességgel rendelkező madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét. A betegség Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Veszprém megyei állományokat érintett. Mintegy 2,67 millió baromfit öltek le a kitörések következtében. A legnagyobb baromfiállomány-sűrűségű területen, Bács-Kiskun megyében úgynevezett megelőző leölésekre is sor került, ami közel hatszázötvenezer állatot érintett. A baromfiállományok mellett kétszáz vadmadárban, 16 megye ötven településén, valamint tíz fogságban tartott madárban mutatták ki a madárinfluenza vírusát.
(HG)

Kapcsolódó írásaink