Gazdaság

Végre becsúsztunk az idei síszezonba

Megújul a nagy-hideg-hegyi turistaház, a pécsi, a Vasas és a bánkúti síház, Eplényben új sífelvonó épül, Bánkúton pedig új pályakarbantartó gépet szereztek be

Mintegy 227 millió forint támogatást nyújtott a kormány a magyar síterepek szolgáltatásainak fejlesztésére 2019 végén – mondta Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos tegnap Eplényben a síelést népszerűsítő kampányt bemutató rendezvényen. Bár a hazai pályák földrajzi adottságok miatt nem szállhatnak versenybe az Alpokkal, kihasználtságuk az elmúlt években folyamatosan nő.

Végre becsúsztunk az idei síszezonba
A magyar sípályáknak több előnyük is van, többek között jól behavazhatók, az alacsonyabb siklási sebesség miatt pedig biztonságosabbak, mint a környező országokban lévők
Fotó: MH

A támogatások öt magyar síterepet érintettek. A fejlesztésekkel megújul a nagy-hideg-hegyi turistaház, a pécsi síház, a Vasas Síház és a bánkúti síház, Eplényben új sífelvonó épül, Bánkúton pedig új pályakarbantartó gépet szereztek be – hangsúlyozta a kormánybiztos. Kiemelte: Magyarországon is van igény sípályákra. Ezt mutatja az is, hogy az eplényi sípálya évente ötven-hatvanezer látogatót vonz. Bár a magyarországi pályák nem versenyképesek az Alpokkal, de kiválóan alkalmasak arra, hogy a sport iránt érdeklődők az országhatárokon belül tanuljanak meg síelni, a családoknak pedig arra, hogy egy-két napos síeléssel szakadjanak ki a mindennapokból – mondta.

Hozzátette: erre szeretné felhívni a figyelmet a téli sportok népszerűsítésére indított Síeljünk itthon! kampány. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által indított, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter szakmai támogatásával megvalósuló kampányban videofilmek forgatásával és influencerek bevonásával is igyekeznek népszerűsíteni a síelést. A programot később a túrázást, az evezést és a kerékpározást népszerűsítő kampányok követik majd – tette hozzá.
Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke kiemelte: a magyar sípályák jóval közelebb vannak, mint a külföl­diek, és viszonylag könnyen be lehet havazni azokat a Kárpát-medencére jellemző hidegpárna-jelenség miatt. Emellett a kisebb magasság és az alacsonyabb sebesség miatt a magyar sípályák biztonságosabbak is a környező országokénál – tette hozzá.

A klaszter elnöke arról is beszélt: péntek éjjel Eplényből két teher­autónyi mesterséges havat szállítanak a Balaton partjára, Alsóörsre. Ebből másnap egy csaknem száz méter hosszúságú sífutó pályát alakítanak ki, ahol a gyermekek ingyenesen kipróbálhatják a sífutást. Ehhez húsz pár sífelszerelést is biztosítanak a helyszínen. Ebele Bálint, a Síaréna Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az idei szezonban eddig több mint 136 ezer köbméter havat gyártottak, ami hetven centis átlagos hómélységet jelent az edelényi pályán. Hangsúlyozta: 2017-től a kezdőkre és a családokra fókuszálnak, a tavalyi szezonban ötven-hatvanezer látogatót fogadtak, ami a négy évvel azelőttihez képest 141 százalékos növekedés. A síszezonon kívül a felvonó libegőként funkcionál, fejlesztéseiknek köszönhetően a 2015-ös négyezres látogatottságukat a tavalyi szezonra 35 ezer fölé növelték, csak 2019-ben az előző évhez képest 48 százalékos volt az emelkedés. Ebele Bálint arról is beszélt: terveik közt szerepel, hogy a hóágyúik vízszállító képességét kihasználva egy, a hegytetőről induló vízicsúszdát építenének, ami hosszával a világon egyedülálló lenne.

A sísport népszerűsége töretlen, azonban rövidebbek a szezonok, és a megfizethető régiókban nagyobb a zsúfoltság, míg egyes kiemelt terepek jóval magasabb áron tudnak értékesíteni a garantált és hosszabb időszakon keresztül síel­hető szezon miatt – nyilatkozta lapunknak Kónya Ádám, az Euro Travel Interna­tional Andrássy úti irodájának vezetője. Kiemelte: a magyar síterepek behozhatatlan lemaradása a domborzati viszonyokból fakad. Nincs megfelelő mennyiségű magas síterepünk, és bár a fejlesztések az elmúlt években jelentős mértékben lendítettek a pályák kihasználtságában, de a földrajzi adottságok miatt döntően növelni a használható időszakot és a pályák nagyságát nem lehet. Ezért célszerűen a jelenlegi intézkedések is a szállásokat és fürdőkultúrát is helyzetbe hozzák, mert ezek fejlesztésével, jóval több vendégéjszakát lehetne realizálni.

Kapcsolódó írásaink

Továbbra is az Európai Unió élmezőnyében

ĀVarga Mihály: Még háromszázezer embert be lehet vonni a munkaerőpiacra, ezért új lépéseket tervez a kormány a fiatalok és a nők foglalkoztatásának bővítése érdekében

Tavaly sem ment nyaralni a turizmus

ĀElőször a fizetős strandok, majd a balatoni szabadstrandok kaphattak támogatást infrastruktúrájuk fejlesztésére, idén a családbarát szempontok kerülnek középpontba

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom