Gazdaság

Négy év alatt nagyra nőtt a legapróbb önkéntes

Szebenyi Péter: Szervezetünk mindenki számára lehetőséget nyújt a mindennapok egyszerű jócselekedetére, hiszen akár öt perc alatt is bejelenthető egy illegális szemétlerakóhely

Új, innovatív rendszer indításával kezdte az évet a környezetvédelemmel foglalkozó JÖN Alapítvány, Hulladékvadász by Zeewa néven egy élhetőbb, tisztább és környezettudatosabb Magyarország re-ményében.

Négy év alatt nagyra nőtt a legapróbb önkéntes
Illegális minden olyan hulladékelhelyezés, amely nem a gyűjtési rendszer szabályainak betartásával valósul meg
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az illegális hulladéklerakások évről évre súlyos környezeti és anyagi károkat okoznak az állami szerveknek és nem utolsósorban az adófizető állampolgároknak. Idén négyéves a Hulladékvadász mozgalom, amelynek célja a lakosság aktivizálása a közvetlen környezet és a természet tisztaságának megőrzése érdekében. Az oldalt üzemeltető alapítvány elnökével, Szebenyi Péter környezetmérnökkel beszélgettünk korábban a hazánkat érintő hulladékelhelyezési problémákról, a törvény szigorításáról és a társadalmi összefogásról.

Az interjúban Szebenyi Péter elmondta: „A lomtalanítást bonyolító cégek, építési vállalkozók sűrűn nem a kijelölt helyre viszik a törmeléket, szemetet, hanem illegálisan helyezik el zöldterületeken. Az ilyen bejáratott helyeken taktikázva, a rendőrt, járőrt kijátszva rakják ki a hulladékot. Minden településen megoldott a szelektív hulladékgyűjtés, amellyel jelentősen minimalizálható a hulladék mennyisége, amely mellett a hulladékudvarok is lehetőséget nyújtanak az elhelyezésre. Jelenleg szabálysértésnek minősül a szemetelés, a jövőben a tetten ért szemetelő akár börtönbüntetést is kaphat. A jelenleg legnagyobb kiszabható bírság százötvenezer forint, amely sok esetben nem annyira visszatartó, mint kellene. Nemzetgazdasági szempontból rendkívül káros a szemetelés, a költségvetésnek negatív kiadást jelent. Rövid távú cél lehet csak a büntetéssel való elrettentés, hosszabb távon szemléletformálásra van szükség. A problémát közösen, együtt kell megoldanunk.”

A Hulladékvadász rendszerének a fennállása óta kétezernél is több helyszínt tisztítottak meg a közbenjárásuknak köszönhetően. Emellett segítik és bemutatják az illetékes állami szervek munkáját, egyfajta közvetítőcsatornaként funkcionálva a lakosság és az önkormányzatok, környezetvédelmi szervek között. Mindezek mellett jutalmazza az eseményeken résztvevőket, és támogatja a környezetünkért rendszeresen tevő személyeket is a blokklánc-technológia transzparenciájának  segítségével.

Szebenyi Péter kérdésünkre kifejtette: a Hulladékvadász mozgalom  negyedik születésnapja alkalmából teljesen megújult. Az új rendszer 2020. január 10-től elérhető, aminek létrejöttét a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is támogatta. A rendszer alkalmas a helyi közösségek bevonására a problémakezelésben, mind a közösségi finanszírozási modulokban, mind a közösségi események szervezésének segítésében, és a blokklánc-technológia segítségével tel-jesen átláthatóvá és nyomon követhetővé teszi az illegális lerakások felszámolására szánt pénzösszegek ellenőrzését.

Okosszerződéseket biztosít a részt vevő felek számára az egyszerű és átlátható együttműködések (illegális hulladéklerakások eltakarítása, hulladék elszállítása, -lerakása, -válogatása) lebonyolításához. Patrónusként bárki támogathatja a Zeewa környezetvédelmi nagyköveteinek a tevékenységét. A nagykövetek ismert emberek, sportolók, tévés személyiségek vagy éppen a terepen nap mint nap tevő ökohősök, akik környezetmegóvó tevékenységét lehet támogatni az új rendszeren keresztül.

A szakember az is elárulta, hogy a Zeewa egy angol szavakból álló mozaikszó, Zero Emission Waste Management – amit nullakibocsátású hulladékkezelésnek lehet fordítani –, ami egy több részből álló, teljes körű rendszer elnevezése. Az új rendszer több nyelven lesz elérhető, így nemcsak Magyarországról lehet használni, hanem határon túl is. Így például a Kárpát-medence hulladékmonitoringjára is alkalmas, ami különösen fontos lehet, ha a tiszai hulladékszennyezésre gondolunk. „A blokklánc-technológia számunkra transz-parenciát, azaz hiteles adományozási rendszert jelent. A szemétszedési akcióra szánt adomány útját könnyedén nyomon lehet követni.

A Zeewa mindamellett, hogy gyors, hiteles, még igazán környezetbarát is. Sok vád érte a virtuális fizetőeszközök piacát amiatt, hogy környezetkárosítók, de mi ezt is sikeresen megoldottuk. Az Etherium blokkláncon belül a Gochain rendszerét használjuk, amivel ténylegesen a legzöldebb virtuális fizetőeszköz a miénk” – nyilatkozta lapunknak Szebenyi Péter. Aki azt is elárulta, hogy a „Hulladékvadász, a legapróbb önkéntes!” mottóval indult útjára a Hulladékvadász mozgalom, ami annyit tesz, hogy mindenkinek kell hogy legyen legalább öt perce arra, hogy egy illegális szemétlerakóról szóló bejelentéssel hozzájáruljon a tiszta környezethez. A környezetmérnök hangsúlyozta, szervezetük mindenki számára lehetőséget nyújt a mindennapok jócselekedetére.

Bírság szabható ki

A hulladékkal mindenkinek dolga van

Illegális minden olyan hulladékelhelyezés, amely nem a gyűjtési rendszer szabályainak betartásával valósul meg
Illegális minden olyan hulladékelhelyezés, amely nem a gyűjtési rendszer szabályainak betartásával valósul meg
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az illegális hulladéklerakás nemcsak azért probléma, mert ronda, egyrészt komoly egészségügyi kockázata van, másrészt jelentős anyagi forrásokat von el más területektől a szemétkupacok ártalmatlanítása – magyarázta lapunknak Éder Andrea hulladékgazdálkodási tanácsadó, klímareferens. Sokan nincsenek tisztában azzal, mi minden tartozik az „illegális hulladék” kategóriájába, pedig az ilyen módon szemetelők törvényi szabályozás szerint akár büntetőeljárás alá is vonhatók – hívta fel a figyelmet Éder Andrea, majd hozzátette: illegális minden olyan hulladékelhelyezés, ami nem a területen kialakított gyűjtési rendszer eleminek helyes, szabályszerű igénybevételével valósult meg. A konténerek mellé elhelyezett babakocsi, az erdő aljára borított kerti zöldhulladék, a tűzgyújtóhely mellett felkupacolt élelmiszercsomagoló anyagok, de a műanyag visszagyűjtésére szolgáló, szelektív kukába gyömöszölt pizzásdoboz vagy a járókelők által belehajított banánhéj is az. A természetben elhelyezett hulladék hosszú időre természetkárosító lehet, és ennek a hatásnak csak egy része szemmel látható. „Ilyen, amikor a műanyag tejeszacskó a nyolcvanas évekből – ami legalább négyszáz év alatt bomlik csak le – szinte sérülés nélkül kerül elő egy kapavágás alkalmával, de az esővízzel a földbe mosott vagy a fémek korrodálódása után talajba szivárgó veszélyes anyagokat is csak műszerekkel deríthetjük fel. Ezért nem kérdés: a hulladékkal mindenkinek dolga van. Amennyiben „jól szemetelünk”, akkor szinte észrevétlenül tartjuk fenn az egészséges életteret.

Kapcsolódó írásaink