Gazdaság

Félelem helyett optimizmus

A péntek estig tartó Világgazdasági Fórumon a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy háromezer döntéshozója vesz részt száztizenhét ország képviseletében

Megkezdődött tegnap az ötvenedik Világgazdasági Fórum Davosban. A nyitónapon előadást tartott Donald Trump amerikai elnök és Greta Thunberg svéd klímaktivista is.

Félelem helyett optimizmus
Donald Trump: Boszorkányüldözés az ellenem folyó eljárás
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Bohózatnak nevezte a hazájában ellene zajló alkotmányos felmentési eljárást (impeachment) Donald Trump amerikai elnök tegnap a davosi Világgazdasági Fórumon. Ugyanaz a boszorkányüldözés, amely már évek óta folyik, és őszintén szólva ez szégyenletes – jelentette ki érkezésekor Trump újságírói kérdésre válaszolva. Későbbi felszólalásában az amerikai elnök országa látványos gazdasági teljesítményét méltatta, a dereguláció, az adócsökkentés és az új kereskedelmi megállapodások fontosságát kiemelve. Az amerikai modell ma példaértékű a világ számára – hívta fel a figyelmet.

Érintette röviden az éghajlatváltozás kérdését is, és hangsúlyozta, hogy „el kell utasítani a pusztulás örök prófétáit, és apokaliptikus előrejelzéseiket, ők a múlt őrült jövendőmondóinak örökösei”. Ez nem a pesszimizmus, hanem az optimizmus ideje. A félelem és a kétely nem jó gondolkodási folyamat – idézte az elnököt a távirati iroda. Trump hozzátette, az Egyesült Államok csatlakozni fog az ezermilliárd fa elültetését célzó globális kezdeményezéshez, amelyet most hirdetnek meg Davosban. Elkötelezettek vagyunk Isten teremtményei­nek, világunk természeti szépségének megőrzése iránt – fogalmazott az elnök, aki elemzők szerint beszédé­ben egyszer sem mondta ki azt, hogy „klíma” vagy „globális felmelegedés”. Donald Trump Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is egyeztetett, egyebek mellett egy esetleges jövőbeli kereskedelmi egyezmény kérdéséről.

A nyitónapon előadást tartott Greta Thunberg is. A 17 éves klímaaktivista lány felhívta a figyelmet: azonnal fel kell hagyni a fosszilis üzemanyagokba történő befekteté­sekkel, ha nem teszik, el kell magyarázniuk a gyermekeiknek, hogy miért nem védték meg őket a klímakatasztrófától. Nehezményezte, hogy nem a tudomány és a fiatalok álláspontja van az egyeztetések középpontjában. Azokat, akiket a változások érintenek, be kell vonnunk a beszélgetésbe, ahogyan be kell vonni a tudósokat is – mondta.

A négynapos, péntek estig tartó rendezvénysorozaton a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy háromezer döntéshozója vesz részt 117 ország képviseletében, köztük több tucat állam- vagy kormányfő. A találkozó központi témája a környezetvédelem, illetve a klímaváltozás elleni küzdelem.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom