Gazdaság

A leggazdagabb országok értékelik a kapitalizmust

Bizalmatlanságot mutató felmérés a davosi találkozó előtt

Mától péntekig tart az 50. davosi Világgazdasági Fórum, amelynek idei mottója: Érintettek az összetartozó és fenntartható világért. Egy felmérés ugyanakkor a kapitalizmus iránti bizalmatlanságot jelzi.

A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) egy svájci nonprofit alapítvány, amely független nemzetközi szervezetként a világ helyzetének javítása mellett kötelezte el magát – összegzi az esemény célját, létrejöttét az MTI. Székhelye a Genf melletti Cologny, leg­ismertebb rendezvénye az évente megszervezett davosi találkozó, amelyen a világ politikai, társadalmi és gazdasági vezetői gyűlnek össze. Az éves találkozók számos fontos nemzetközi kezdeményezés kiindulópontjává váltak, sőt, politikai konfliktusok megoldásában is szerepet játszottak, történelmi események helyszínéül szolgáltak. A világgazdasági fórumot 2015-ben hivatalosan is nemzetközi szervezetként ismerték el.

A találkozó előtt egy érdekes felmérés is napvilágot látott, az Edelman Trust Barometer nevű éves bizalmi felmérés eredménye szerint az emberek 56 százaléka úgy véli: a kapitalizmus a jelenlegi formájában több kárt okoz, mint amennyire hasznos. Az amerikai globális kommunikációs cég ismét a davosi világgazdasági fórum előtt tette közzé kutatása eredményeit. A felmérésbe 34 ezer embert vontak be 28 országból, az eredményeket összegezve kiderült, hogy leginkább (75 százalék­nyian) Thaiföldön nem bíznak az emberek a kapitalizmusban, Franciaországban ez az arány 69 százalék. Ötven százalékosnál nagyobb volt a bizalmatlanok aránya több más ázsiai, európai, perzsa-öbölbeli, afrikai és latin-amerikai országban. Csak Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Hongkongban és Japánban nem értett egyet az emberek többsége azzal az állítással, hogy a kapitalizmus több kárt okoz, mint amennyire hasznos.