Gazdaság

Tarlós által megrendelt új buszokat adott át Karácsony Gergely

Január 20-án, hétfőn ünnepélyes keretek között adta át Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a BKV újonnan beszerzett buszainak forgalomba kerülő első tizenhat darabját - írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a BKV Zrt.

Tarlós által megrendelt új buszokat adott át Karácsony Gergely
A BKV Zrt. új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú buszai a járművek forgalomba állítása alkalmából tartott rendezvényen a társaság dél-pesti telephelyén
Fotó: MTI / Kovács Tamás

A főpolgármester beszédében elmondta: „Ugyan ma még nem tart ott a technológia sem, hogy a napi több száz kilométert futó járatokat elektromos járművekkel oldjuk meg, de magam is annak örülnék, ha néhány év múlva Budapesten csak elektromos buszok járnának. Az ide vezető úton mégis fontos lépés a mai, hiszen a megkezdett fejlesztések és az új zöld irányok megjelenése ígéretes jövőt mutat. Szándékunk egyértelmű. Közösségi közlekedést akarunk fejleszteni, levegőminőséget javítani, zöldebb várost teremteni.”

Budapesten nem csak évről évre nő a közösségi közlekedésben résztvevők aránya, de a felmérések szerint a szolgáltatás színvonala iránti elégedettség is határozott javulást mutat - hangsúlyozta a BKV Zrt, majd hozzátette, ennek érdekében is folyamatosan keressük az új megoldásokat, lehetőségeket, hogy utasaink modern, 21. századi körülmények között, és biztonságban juthassanak el reggelente a munkahelyükre, az iskolájukba, délután pedig haza a családjaikhoz.

A vállalat továbbá ismertette azt is, hogy a közösségi közlekedés fejlesztésének elsődleges céljait szem előtt tartva, és a járműállomány folyamatos megújításának érdekében még 2018 végén kezdeményezte húsz darab új szóló, valamint húsz darab új csuklós autóbusz beszerzését. Az opciókkal összesen száz-száz autóbuszra szóló, Európai Uniós nyílt közbeszerzési eljárást az Inter Traction Electrics Kft. nyerte meg a most forgalomba álló Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszokkal tett ajánlatával. Az első húsz-húsz jármű vételárát a BKV Zrt. Beruházási Tervéből finanszírozta - mondta el a cég.

„A Conecto Next Generation típus egy korábbi széria teljesen újra tervezett változata, amely mindössze másfél éve érhető el a piacon, és amelyek a szóló, illetve a csuklós járművek esetében is a típushoz elérhető legerősebb motorral vannak felszerelve, amelyek a jelenleg érvényben lévő legmagasabb Euro-VI d Temp környezetvédelmi besorolással rendelkeznek. Az új buszok így nem csak Társaságunk buszállományát fiatalítják, hanem tovább javítva a flotta szén-dioxid kibocsátási mutatóit, a főváros levegőjének minőségét is javítják. A járművekbe a legnagyobb választható teljesítményű klímaberendezés került, ami várhatóan a legnagyobb kánikula idején is komfortos szinten tartja az utastér hőmérsékletét. A nagyméretű eltolható ablakok a tavaszi és őszi átmeneti időszakokban segítik a szellőzését.  A szóló járművek 108, a csuklósok pedig 152 személy elszállítására képesek.”

Az autóbuszok az 1999-ben és 2001-ben gyártott IK412-eseket váltják, Budapest déli térségében fognak forgalomba állni, ezáltal a Dél-pesti Divízió által kiszolgált járatok, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre közlekedő 200E viszonylat utasai jelentős színvonalnövekedésre számíthatnak - ismertette a BKV. Zrt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom