Gazdaság

A világ lakosságának egy százaléka már kétszer olyan gazdag, mint annak 90 százaléka

A világ népességének leggazdagabb egy százaléka kétszer akkora vagyont halmozott fel, mint annak 90 százaléka - derül ki az Oxfam nevű nemzetközi, szegénység ellen küzdő jótékonysági szervezet legfrissebb jelentéséből.

A világ lakosságának egy százaléka már kétszer olyan gazdag, mint annak 90 százaléka
Az emberiség leggazdagabb része elképesztő méretű vagyont halmozott fel
Fotó: MH

Január 21-én, azaz holnap veszi kezdetét az idei Davosi Világgazdasági Fórum, az 1971 óta évente megrendezett csúcstalálkozón a világ legfőbb politikai és gazdasági vezetői gyűlnek össze, hogy megvitassák a legfontosabb aktuális kérdéseket.

A rendezvényhez kapcsolódva adta ki az Oxfam éves jelentését, amelyből látható, hogy a legszűkebb gazdasági elit és az emberiség többi részének vagyona közti szakadék egészen elképesztő méretűre nőtt.

A dokumentumról szerint jelenleg - dollárban számolva - 2153 milliárdos él a Földön, az ő összvagyonuk azonban akkora, mint körülbelül 4,6 milliárd emberé - ez a bolygó teljes, 7,7 milliárdos népességének mintegy 62 százaléka.

A jómódúak és a kevésbé szerencsés anyagi helyzetűek közti különbség még drámaibb méreteket ölt, ha a leggazdagabb egy százalék helyzetét hasonlítjuk össze a populáció többi részéével: ez alapján látható, hogy az egyszázaléknyi szűk elit kétszer akkora vagyonnal rendelkezik, mint az emberiség maradék 90 százaléka együttvéve.

Az Oxfam jelentése egy különösen szemléletes példát is hoz, hogy bemutassa a hihetetlen különbségeket: Ha minden ember megkapná a vagyonát százdollárosokban és azon ülne, az emberiség nagy része a földön foglalna helyet. Egy gazdag ország középosztálybeli polgárai egy szék méretű pénzkupacon trónolnának, a világ két leggazdagabb embere viszont egyenesen a világűrben üldögélne.

Az Oxfam elemzése szerint a helyzet javításának leghatékonyabb eszköze az adóemelés lenne. Amennyiben a leggazdagabb egy százalék befizetné a "közösbe" vagyona fél százalékát az előttünk álló évtized során, abból a kormányok 117 millió új munkahelyet hozhatnának létre az egészségügyben, az oktatásban és más területeken.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom