Gazdaság

Szinten maradhat az olajár

A közel-keleti feszültségek továbbra is jelentősen befolyásolják a világpiac ellátását, egy politikai fordulat esetén a kieső mennyiséget hirtelen nehéz lenne pótolni

A tavalyi emelkedés után az olajárak szinten maradására vagy enyhe növekedésére lehet számítani ebben az évben.

Szinten maradhat az olajár
Idén körülbelül 1,2 millió hordós többlettermelésre lehet számítani naponta
Fotó: AFP/Damien Meyer

Idén elsősorban a kőolajtermelő országok kibocsátásának növekedése és a nemzetközi politikai és a világgazdasági helyzet határozza meg az olajárakat – nyilatkozta lapunknak Pletser Tamás, az Erste Bank Zrt. olaj- és gázpiaci szakértője. Az idei évben körülbelül 1,2 millió hordós többlettermelésre lehet számítani naponta a tavalyi nyolcszázezer és egymillió közötti helyett. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és Oroszország 1,7 millió hordóval fogja vissza termelését az árak szinten tartása érdekében. Ezzel együtt viszont a nem OPEC országok termelése kétmillió hordóval növekedhet naponta. Ide tartozik, hogy fokozódik a palaolajtermelés, Brazíliában és Norvégiában is új telepek nyílnak meg – tette hozzá Pletser Tamás, így ez nem indokolja, hogy magasabb legyen az ár. A kőolaj ára egyébként a legnagyobb mértékben 2019-ben emelkedett 2016 óta, az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi viszály, valamint a közel-keleti feszültségek hatására.

Idén viszont a keresleti és a kínálati oldal kiegészíti egymást. Abban az esetben ugyanis, ha többlet van a piacon, csökken az ár, viszont a világpolitikai feszültségek egy kissé felfelé viszik. Nagyon fontos, hogy a múlt héten az Amerikai Egyesült Államok és Kína vezetése aláírt egy részmegállapodást a kereskedelmi vita rendezése érdekében, csökkentek a pótvámok, az újakat be sem vezetik. Ez pedig azt jelenti, hogy lendületet kaphat a világgazdaság, így több olajra lesz szükség, vagyis ez felfelé srófolhatja az árakat.

A közel-keleti helyzetet, elsősorban az iraki belpolitikai állapotokat egyébként egy kicsit aggasztónak látja a szakértő, ugyanis abból polgárháború is lehet. Ez pedig egyből kihatna az olajpiacra, hiszen veszélybe kerülne az ellátás. Irak ugyanis napi 4,5 millió hordó olajat termel, ebből négymillió az export. Ezt a mennyiséget viszont nehéz lenne hirtelen pótolni. Irán helyzete ebből a szempontból nem ennyire aggasztó, hiszen az embargó miatt nem exportálhat olajat, legalábbis dollárban nem, hiszen ebben a valutában nem lehet elszámolni. Az irániak exportja egyébként normál esetben 1,5 millió hordó, de az embargó ellenére is néhány százezer hordót eljuttatnak például Kínába. Az irányadónak számító északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára múlt pénteken 64,77 dolláron állt, az amerikai WTI ára pedig 58,27 dollár volt múlt csütörtökön.

Kapcsolódó írásaink