Gazdaság

Az egész világon növelni kell az agrárium hatékonyságát

Nagy István: Magyarország helyzeti előnyben van, hiszen a lakosságának bő kétszeresét, húszmillió embert tud ellátni élelmiszerrel

Az évszázad közepére elérheti a tízmilliárdot a világ népessége, ezért az élelmiszer-ellátás biztosításához tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát – mondta Nagy István agrárminiszter Berlinben.

Az egész világon növelni kell az agrárium hatékonyságát
„Hazánk nagyon jó úton jár”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Kulcskérdés a hatékonyság növelése, vagyis többet kell termelni kevesebb ráfordítással. Ebben egyre fontosabb a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás, az új vállalatirányítási rendszerek és termékpályák működését segítő megoldások alkalmazása – mondta Nagy István agrárminiszter a világ legnagyobb mezőgazdasági vására, a Nemzetközi Zöld Hét keretében tartott tanácskozáson. Kiemelte, hogy a globális élelmiszer-fogyasztás alakulását legfőképpen a fejlődő országok városiasodással és „tömeges migrációval” együtt járó népességnövekedése határozza meg. Ez az alapvető élelmiszerek, köztük a búza, a kukorica és a rizs iránti kereslet növekedését is eredményezi, amihez alkalmazkodniuk kell az élelmiszer-ellátási láncoknak is.

Nagy István a konferencia szünetében a közmédiának adott nyilatkozatában azt is aláhúzta, hogy Magyarország helyzeti előnyben van, hiszen a lakosságának bő kétszeresét, húszmillió embert tud ellátni élelmiszerrel, és nagyon jó úton jár. Ezt mutatja a többi között a kormány öntözésfejlesztési programja, amelynek révén elérheti a négyszázezer hektárt – a termőföld nyolc százalékát – az öntözéses gazdálkodásba bevont terület nagysága. Hozzátette, hogy európai léptékkel mérve is igen jelentős az a minden korábbinál nagyobb szabású fásítási program, amelynek célja az ország erdővel borított területének növelése 21 százalékról 27 százalékra. Így „majdnem minden harmadik négyzetméterünk erdő lesz”, aminek révén az erdők között megmaradó terület is sokkal inkább alkalmas lesz mezőgazdasági termelésre.

A konferencián 71 ország agrárminisztere vett részt. A tanácskozásuk végén elfogadott közös állásfoglalásukban a biztonságos, változatos és fenntartható élelmiszer-ellátáshoz szükséges kereskedelmi rendszer kialakítását is sürgették. Kiemelték, hogy még mindig világszerte 820 millió ember éhezik, és további két és fél milliárd embert sújt az alultápláltság – írta az MTI.

Az élelmiszer-ellátás biztonságát garantáló világkereskedelmi rendszer azért is elengedhetetlen, mert a termőföld és a vízkészlet megoszlása igen egyenetlen – hangsúlyozták a nyilatkozatban, utalva a Világbank kimutatására, miszerint a termőterület nagysága 65 országban nem éri el az ellátáshoz – megfelelő vízforrás mellett – minimálisan szükséges fejenkénti hétszáz négyzetmétert.

A nyugat-balkáni térség támogatása
 

Nagy István a Berlini Agrárminiszteri Csúcstalálkozó keretében részt vett a Nyugat-balkáni Vidékfejlesztési miniszteri konferencián is, ahol egy kerekasztal-beszélgetés során elmondta, hogy kitűnő kezdeményezésnek tartja a nyugat-balkáni térség országainak támogatását az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvéseikben. Hozzátette, hogy az Agrárminisztérium egyike azon kormányzati szerveknek, amelynek szakértői a legtöbb, az Európai Unió által finanszírozott intézményfejlesztési projektben vettek részt az elmúlt tíz évben, számos tapasztalatra téve szert az ilyen jellegű együttműködésekben. A tárcavezető kiemelte, hogy a közös célok eléréséhez elengedhetetlen az országaink közötti együttműködés, továbbá fontos célkitűzés, hogy a régió országai lépésről lépésre közelebb kerülhessenek az EU-hoz való csatlakozáshoz. Hazánk megtiszteltetésnek tekinti, hogy hozzájárulhat a Délkelet-európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport munkájához – mondta el az agrárminiszter.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom