Gazdaság

Az ökológiai lábnyom minimális

Középpontban a zöldszemléletmód – mondta Zambó Péter államtitkár

A Vándortábor program nemcsak a gyermekek neveltetésében, hanem a generációváltás problémamentes lezajlásában is segít.

– Hogyan járul hozzá az agrártárca az iskolások környezetének megóvására törekvő neveltetéséhez?

– A minisztérium elindította az országfásítási programot, amivel jelentős lépést tehet előre a klímavédelem területén. A tárca kiemelt célja, hogy bevonjon az országfásításba például csemeteültetéssel nemcsak erdőgazdaságokat, hanem akár középiskolákat, általános iskolákat is. Fontos, hogy a program szereplői érezzék, fizikai munkájukkal az ő kezük is benne van az országfásításban, és ötven–hetven vagy éppen száz év múlva a gyermekek elmeséljék unokáiknak, hogy
a nagypapa ebben is kivette a részét.

– Mekkora szerepe van ebben a vándortáboroknak?

– A vándortáborok szellemisége a környezet védelmén alapul. Az erdei, vízi és kerékpáros táborok ezért mindenütt középpontba állítják a zöldszemléletmódot, arra törekszünk, hogy a táborok ökológiai lábnyoma minimális legyen. A vándortáborozás a sikeres turisztikai kezdeményezés mellett nagyon fontos nevelési program is, ahol a természet testközelből történő, közvetlen megismerését kínáljuk a diákoknak. Hiszen amit megismernek, megszeretnek, azt maguk is óvni, védeni fogják.

– A gyerekek mellett más korosztályhoz is eljuttatható ez az üzenet?

– Igen, hiszen a természeti környezet, az erdők megvédésében és gyarapításában való részvételre mindenkinek megvan a maga lehetősége. Célunk, hogy minél szélesebb társadalmi rétegeket – gyerekeket, felnőtteket egyaránt – meg tudjuk szólítani. Ezért a tanulók számára kiépített táborok mellett családoknak és a felnőtt társadalomnak szóló programokat is szervezünk, mint amilyen az Erdővarázs családi nap vagy az Erdők hete.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom