Gazdaság

Továbbra is húzóágazat maradhat az építőipar, és megtarthatja a múlt évben tapasztalt növekedési ütemét

Lakóház- és vasútépítések

Tavaly az év első tizenegy hónapjában az építőipari termelés 24,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Továbbra is húzóágazat maradhat az építőipar, és megtarthatja a múlt évben tapasztalt növekedési ütemét
Továbbra is húzóágazat maradhat az építőipar
Fotó: MH/Purger Tamás

Novemberben mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett éves összevetésben: az épületeké nyolc százalékkal, az egyéb építményeké 5,7 százalékkal. Az épületeknél továbbra is a lakó-, kulturális és ipari épületek építése, az egyéb építményeknél pedig az út- és vasútfejlesztési munkák voltak jelentősek – olvasható a KSH közleményében. Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében egy százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésében 7,9 százalékkal nőtt. A speciális szaképítés termelése 11,7 százalékkal bővült 2018 novemberéhez viszonyítva. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az MTI-nek elmondta, az építőipar novemberi számai azt mutatják, hogy az ágazat termelési értéke 2019 egészét tekintve megközelíti a 4300 milliárd forintot. Kiemelte, a 2019 első tizenegy hónapjában éves összevetésben mért 24,4 százalékos növekedés pedig azt támasztja alá, hogy az építőipar tavaly is meg tudta őrizni a 2018-as, húsz százalék feletti növekedési ütemét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom