Gazdaság

Tavaly sem ment nyaralni a turizmus

Először a fizetős strandok, majd a balatoni szabadstrandok kaphattak támogatást infrastruktúrájuk fejlesztésére, idén a családbarát szempontok kerülnek középpontba

Az idei prioritás a szabad vizeknél található strandok fejlesztése a turisztikai szektoron belül, az ágazat a tavaly január–novemberi adatok alapján a tavalyelőttinél is jobb évet zárhat.

Tavaly sem ment nyaralni a turizmus
Egyre több külföldi turista érkezik, akiknek a biztonság is kiemelt szempont
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Országszerte száz strand kap támogatást fejlesztésre és felújításokra 2020-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2017-ben indított strandfejlesztési programjában – mondta az ügynökség vezérigazgató-helyettese tegnap az M1-en. Könnyid László hozzátette: a turizmus szempontjából meghatározóak a szabad vizek, ezért is prio­ritás a mellettük található strandok fejlesztése. Elmondta: a 2020-as fejlesztések során az alapinfrastruktúra családbarát szempontok szerinti megújítása kerül a középpontba, ezen belül egyebek közt a mosdóblokkok és a kültéri öltözőkabinok felújítása.

A MTÜ strandfejlesztési programjának célja, hogy 2030-ig valamennyi szabadstrand megújuljon az országban, ebből 2018-ra a Balatonnál ötvenöt fizetős strand fejlesztése már megvalósult, 2019-ben pedig további negyven szabadstrandot újítottak fel – emlékeztetett Könnyid László. A tavalyi szezon végén Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója bejelentette: elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására. A vezérigazgató akkor hangsúlyozta: a magyaroknak továbbra is a Balaton az első számú úti célja. Emlékeztetett arra, hogy először a fizetős strandok, majd a balatoni szabadstrandok kaphattak támogatást.

Guller Zoltán egy korábban lapunknak adott interjúban úgy fogalmazott: „A minőségi változáshoz szükség van a már elindult fejlesztésekre. Ez a szemlélet meg kell mutatkozzon a vidéki szálláshelyek fejlesztésében és a szobakapacitás bővülésében is. Minden olyan fejlesztést támogat hazánk kormánya, ami a színvonal emelését szolgálja.”

A fejlesztések láthatóan kifizetődőek, a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett legfrissebb mutatói alapján a turizmus jó teljesítménye novemberben is folytatódott. Tovább nőtt a vendégforgalom és töretlen az ágazat bevételeinek növekedése is a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A tavalyi év első tizenegy havi adatai alapján várhatóan 2019, a korábbi turisztikai rekordéveket is felülmúlja. A tavalyi év első tizenegy hónapjában tovább nőtt a vendégek száma Magyarországon, november végére megközelítette a tizenkét milliót, ami 1,6 százalékos növekedést jelent 2018 azonos időszakához képest. Kedvező képet mutatnak az összesített 2019. január–novemberi bevételi adatok is, 8,6 százalékos növekedés jellemzi a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj-bevételét és 8,3 százalékos az emelkedés a szálláshelyi összbevételek esetében is. A Szép-kártya felhasználás a kereskedelmi szálláshelyeken 2019 első tizenegy hónapjában 27,6 milliárd forint volt. A turizmus 2010 óta erősödik. Ez köszönhető az ágazati fejlesztéseknek, a szektort érintő digitalizációnak, és annak, hogy évről-évre több külföldi keresi fel a biztonságos és folyamatosan fejlődő Magyarországot.

Hévíz a legjobb húsz között

Európa legnagyobb meleg vizű tava kiemelt úti cél
 

Tavaly Budapest volt a győztes, idén Hévíznek is lehetősége van arra, hogy elnyerje a legkedveltebb európai úti cél, vagyis a European Best Destination címet, amelyre már lehet szavazni. Boros László, a Magyar Fürdőszövetség elnöke lapunk megkeresésére azt mondta, biztatva egyúttal a hévízieket is, fontosnak tartják, hogy nemzetközi szinten megmérettessék magukat a hazai egészségturisztikai desztinációk, mivel a Magyarországon külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák kilencvennyolc százaléka olyan régiókban realizálódik, ahol turisztikai jelentőségű fürdő található. Ezért egyértelmű a számukra, hogy hatalmas vonzerőt képviselnek a fürdők. Ezek között egyedi természeti adottságainak köszönhetően Hévíz igazi különlegesség, amire büszke a hazai fürdőszakma. Papp Gábor polgármester a héten arról beszélt, hogy a több mint háromszáz turisztikai szervezet és az Európai Bizottság által létrehozott EDEN hálózat által indított versenyt kilenc éve szervezik. Tavaly Budapest lett a győztese, idén pedig Hévíz került be a húsz esélyes város, többek között Párizs, Fiume vagy Athén mellé, ami önmagában is elismerés. Hozzátette, hogy a szervezők célja elsősorban az európai turizmus népszerűsítése – írta a távirati iroda. Hévízre pedig azért esett idén a választásuk, mert az Európa legnagyobb természetes meleg vizű tavával rendelkező gyógyhely az egyik leggyorsabban fejlődő város is egyben.
(VG)

Kapcsolódó írásaink