Gazdaság

A legfontosabb üzenet politikai jellegű

Az Egyesült Államok deficitje nőtt az unióval szemben, a vámháború átterjedhet Európára is

A kereskedelmi pótvámok leépülésével kissé élénkül a világgazdaság, ugyanakkor rendeződnek a viszonyok az amerikai és a kínai gazdaságban is, és politikailag is megnyugodhatnak a kedélyek.

A legfontosabb üzenet politikai jellegű
A korábban kirótt pótvámok megmaradnak, újabbakat nem vetnek ki
Fotó: AFP/Nhac Nguyen

Rendkívül hangzatos bejelentést tettek a felek, a reálgazdaság számára azonban kevésbé jelentős ez a megállapodás – közölte lapunkkal Virovácz Péter az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője a Fehér Házban aláírt megállapodással kapcsolatban. Az egyezség mind az amerikai, mind a kínai vezetésnek politikai értelemben járhat rövid távon hozadékkal, és a tőzsdék is megnyugodhatnak. A kínaiak ezzel a megállapodással leginkább időt nyernek és a gazdaságban is helyreáll a rend, legalábbis időszakosan. Virovácz Péter megemlítette, hogy idén ér véget Kínában a tizenharmadik ötéves terv és a pótvámok egy részének az eltörlése a gazdaságnak is kedvező. Ugyanis erősödik a kereskedelem, kevesebb állás szűnik meg, és béke lesz a gazdaságban.

Másrészt nem biztos, hogy a jövő évi elnökválasztáson Trump lesz a befutó, azaz nem kell azzal számolni, hogy újból felvetődik a pótvámok bevezetése vagy kiterjesztése. Ezzel együtt az amerikai elnöknek is jót tesz a vita rendezése, ugyanis a Közel-Keleten problémák vannak és az amerikai gazdaság is – nem utolsó sorban a pótvámok miat­ti kereskedelmi visszaesés miatt – belassult. A kereskedelmi viszály viszont kiterjedhet az Euró­pai Unióra. Amerikának ugyanis megnőtt a kereskedelmi deficitje az unióval szemben, és ezt pótvámokkal is megoldhatják, ez viszont nem tesz jót a világgazdaságnak – húzta alá Virovácz Péter.

Gazdasági értelemben túl sok minden változást nem hoz a megállapodás, ugyanis érvényben maradnak a mintegy 250 milliárd dollár értékű kínai gépekre, bútorokra és faárukra, valamint elektronikai termékekre kivetett, 25 százalékos pótvámok. Az viszont kedvező, hogy a paktum részeként az Egyesült Államok lemondott azon tervéről, hogy 156 milliárd dollár értékben további vámokat vessen ki kínai termékekre – köztük okostelefonokra, játékokra és elektronikai cikkekre –, egyúttal mintegy felére csökkenti a tavaly szeptember 15-én 120 milliárd dollár értékben kivetett vámokat.

Ami viszont fontos, az a szellemi tulajdon védelme, legalábbis az ebben történő előrelépés. Eddig ugyanis az volt a gyakorlat, hogy az ázsiai országban megtelepedő vállalatokat rákényszerítik a szellemi tulajdon átadására. Kína ugyanakkor belemegy abba, hogy leépítse ezt a fajta gazdaságpolitikáját, vagyis erősebben szabályozza a szellemi jogok védelmét. Így az amerikai vállalatoknak is nagyobb lesz a mozgásterük, és nem kell mindenáron átadni a szellemi tulajdont. A tőzsdék viszont beárazták már ezt a megállapodást. Ez a forintnak is jót tett, hiszen az euró/forint árfolyam visszaerősödött 335-ről 332-re.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom