Gazdaság

Vegyszeres paradicsomot hívott vissza a Lidl

A fogyasztók egészségének védelme érdekében a Hódkertész Kft. elővigyázatosságból visszahívja azon lédig Fürtösparadicsom termékét, amely a Lidl üzletekben 2020.01.08. és 2020.01.10. közötti időszakban volt kapható - közölte honlapján az áruházlánc.

Vegyszeres paradicsomot hívott vissza a Lidl
A paradicsomokon érésszabályozó szermaradványokat mutattak ki
Fotó: Pixabay

A Lidl közölte, hogy saját minőségellenőrzési vizsgálatai során határérték feletti érésszabályozó szermaradványt mutattak ki a termékben.

Az áruházlánc arra kérte vásárlóit, hogy amennyiben vásároltak a termékből, ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza valamelyik üzletbe, és a vételárat a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszatérítik.

Az érésszabályozó szereket többnyire akkor használják a termelők, amikor az adott zöldségnek vagy gyümölcsnek nincsen szezonja. A paradicsom esetében ez télen van, annak ugyanis napsütésre van szüksége, hogy jóizű legyen és természetesen növekedjen. Csakhogy az áruházláncok sokszor csak pár nappal korábban adják le a rendelésüket, ebben az esetben pedig érésszabályozó szereket használnak a termékeken, így egy teljesen éretlen, zöld paradicsom például egyetlen nap alatt bepirosodik.

Ami még rosszabb az egészben, hogy legalább tíz napot kellene hagyni, hogy a zöldségekből kitisztuljon ez a mérgező hatású szer, viszont idő hiányában ezek sajnos ezzel a szintetikus anyaggal együtt kerülnek a boltok polcaira, onnan pedig a fogyasztók asztalára.

Ezek a paradicsomok egyébként szépek, viszont egyrészt íztelenek, másrészt nagyon rossz hatással vannak a szervezetünkre - írta korábban az Agrároldal.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom