Gazdaság

Újabb béremelés lesz idén a közszférában

A harmadára csökkent a fiatalok munkanélkülisége, adó- és bürokráciacsökkentéssel segíti a kormány a jövedelmek emelését – mondta Schanda Tamás államtitkár

Emelkedik idén az egészségügyi szakdolgozók, a pedagógusok, továbbá a rendőrök és a katonák bére. Az általános béremelés idén nyolc-kilenc százalékos lehet.

Újabb béremelés lesz idén a közszférában
Schanda Tamás: Idén is a foglalkoztatás és a bérek növelése az egyik fő cél
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A kormány számára idén is a foglalkoztatás és a bérek növelése az egyik legfontosabb cél – közölte tegnap sajtótájékoztatón Schanda Tamás, az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára. Mint elmondta, 2010-ben 3,7 millió ember dolgozott, ma tartósan 4,5 millió felett van a foglalkoztatottak száma, és jelenleg 808 ezerrel dolgoznak többen. Eközben harmadára, azaz 12 százalékról 3,5-re csökkent a munkanélküliség, és a magyar munkanélküliségi ráta csaknem fele az euró­pai uniós átlagnak. Fontos az is, hogy ezen belül harmadára csökkent a fiatalok munkanélkülisége, és dinamikusan emelkedik a nők, a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatása, és már két és félszer annyi megváltozott munkaképességű embernek van munkája, mint annak idején – tette hozzá az államtitkár.

Hetedik éve dinamikusan nőnek a bérek is, ami az adócsökkentésnek és a gazdasági növekedésnek köszönhető – hangsúlyozta Schanda Tamás. Tavaly is tíz százalék feletti volt a béremelkedés, idén a várakozások szerint nyolc-kilenc százalékot meghaladó átlagkereset-növekedés lehet Magyarországon. A családi adókedvezményeket is figyelembe véve a nettó keresetek 2010 és 2019 között 87 százalékkal emelkedtek. Schanda Tamás ígérete szerint a kabinet adó- és bürokráciacsökkentésekkel segíti a vállalkozásoknál a béremeléseket. Idén a közszférában folytatódnak a béremelések, az ápolók bére kétszer is emelkedik: januártól 14 százalékkal, novembertől további húsz százalékkal növekednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek. Az elmúlt években átlagosan ötvenszázalékos pedagógusbér-emelés volt, és már arról is van döntés, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére júliustól átlagosan harminc százalékkal emelkedik. Szintén nőtt a rendőrök és a katonák illetménye, itt is folytatódnak a béremelések.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom