Gazdaság

Erősítette az építőipar a gazdaságot

Hétindító. Előrelépés lehet a kereskedelmi konfliktus rendezésében, az Egyesült Államoknak az unióval lehetnek vitái

Meglehetősen mozgalmas lesz a hét, idehaza a decemberi inflációs adatok, nemzetközi színtéren pedig a Bézs-könyv lehet az egyik legfontosabb.

A tavaly év végi infláció jelentős emelkedésével lehet számolni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közli a tavaly decemberi inflációs adatokat, és arra lehet számítani, hogy az áremelkedés üteme 3,9 százalékkal haladta meg a 2018. decemberit – közölte lapunkkal Virovácz Péter az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője. Tavaly novemberben 3,4 százalékos volt az infláció év/év alapon, az emelkedést leginkább az üzemanyagok árváltozása idézi elő. Az is számít persze, hogy tavaly év végén nem emelkedtek az üzemanyagárak, így a bázis meglehetősen alacsony. A maginfláció – ami nem tartalmazza az energia, az adminisztráció és a nyers élelmiszerek árait – viszont 3,9 százalékra mérséklődhet a tavalyi négy százalékról. Az adószűrt maginfláció az ING várakozásai szerint 3,5 százalék lehet. Ez viszont nem készteti arra a Magyar Nemzeti Bank vezetését, hogy alapvető monetáris politikai fordulatot valósítson meg. A decemberi infláció ismereté­ben tudható lesz, hogy az inflációkövető állampapírok tulajdonosai milyen kamatokra számíthatnak. Szerdán közli a KSH a tavaly novemberi építőipari adatokat, és arra lehet számítani, hogy az októberihez hasonlóan ez a hónap is erős lesz. Abban az esetben ha lesz növekedés, akkor valóban jó utolsó negyedéve lehet a magyar gazdaságnak.

A nemzetközi téren meglehetősen mozgalmas lesz a hét. A kínai statisztikai hivatal szerdán közli a negyedik negyedéves bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó adatokat. A harmadik negyedéves hat százalék után az ING elemzői 6,3 százalékra számítanak. Ezt arra alapozzák, hogy a feldolgozóipar és a fogyasztás révén erősödhetett a gazdaság, és az ipari vállalatok nyeresége is elkezdett emelkedni. Az Amerikai Egyesült Államokból kedden tavaly decemberi inflációs adatok jelennek meg. Novemberben 2,3 százalék volt a maginfláció év/év alapon, ez változatlan maradhat. A normál infláció 2,1 százalék volt, ez 2,2-re emelkedhet.

Virovácz Péter szerint ez nem készteti arra a jegybank szerepét betöltő Federal Reservet, hogy újból kamatot csökkentsen. Szerdán lesz nyilvános a Bézs-könyv, ebből nyilvánvalóvá válik, hogy mit gondolnak a vállalatok a gazdaság alakulásáról. Csütörtökön decemberi kiskereskedelmi adat lát napvilágot, ez novemberben 0,2 százalék volt, és 0,3-ra lehet számítani. Az iparban viszont zsugorodhat a termelés, méghozzá mínusz 0,2 százalékkal decemberben, a novemberi 1,1 százalék után. A héten szerdán az Egyesült Államok és Kína vezetése aláírhatja az egyezményt a kereskedelmi vámok esetében, és ez a kereskedelmi viták rendezésében jelenthet előrelépést. Ez viszont azt eredményezheti, hogy az Európai Unióval lesznek vitái az Egyesült Államoknak.

Szerdán az egész éves GDP adatot közli a német statisztikai hivatal. Itt a piaci konszenzus 0,6 százalékos növekedést vár 2018-hoz képest, ami a gazdaság gyengülésére utal. Szintén szerdán jön ki a novemberi ipari adat az eurozónából. Októberben 0,2 százalékos volt a zsugorodás, az ING Bank szerint novemberben mínusz 1,3-ra lehet számítani. Szintén az eurozónából jelenik meg pénteken decemberi inflációs adat. Itt a novemberi egy százalék után 1,3 százalékos erősödésre lehet számítani, leginkább a nyersanyagárak emelkedése miatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom